České sedmibojařské zlato i stříbro

Na prvních dvou místech skončili v soutěži sedmibojařů na halovém mistrovství Evropy ve Vídni Češi. Ti této disciplíně a desetiboji již několik let vládnou. Titul halového šampiona starého kontinentu získal Roman Šebrle. Sedmadvacetiletý český atlet nastřádal ve dvoudenní soutěži 6280 bodů a za evropským rekordem zaostal o 144 body. Jeho držitel Tomáš Dvořák zvýraznil českou radost stříbrnou medailí, když navzdory zdravotním problémům získal 6165 bodů. Drobné potíže zhatili i Šebrleho plánovaný útok na evropský a vytoužený na světový rekord. Na bronzový stupínek vystoupil Estonec Erki Nool se ziskem 6084 bodů. Roman Šebrle s Tomášem Dvořákem zopakovali na halovém mistrovství Evropy ve Vídni dvojnásobný triumf, který se jim povedl před dvěma lety v Gentu. Pouze si vyměnili pořadí.

"O evropském rekordu jsem přestal uvažovat v momentě, kdy mne začala tahat achillovka," prozradil Šebrle. Kvůli tomuto zranění nedokončil skok o tyči. "Nechtěl jsem v takto rozjetém závodě riskovat odstoupení," vysvětlil. Do druhého dne nastupoval s komfortním náskokem 214 bodů, ale Dvořák z něj v každé disciplíně část ukrojil. O vítězství se však Šebrle neobával. "To bylo skoro jisté už před překážkami. Musel bych hodně pokazit," konstatoval a potvrdil, že si dokonale vychutnal čestné kolečko s vlajkou v ruce. "Bylo to velice příjemné, do Vídně přijela spousta Čechů, hala byla plná vlajek. Jen ať přijedou také do Mnichova," pozval diváky na letní ME.

Šebrle a Dvořák tedy potvrdili českou nadvládu nad vícebojařským světem. Úspěšnější byl tentokrát Roman Šebrle, jenž loni jako první v historii pokořil v desetiboji bájnou metu 9000 bodů.

Tradičně spíše střídmé byly první oslavy Romana Šebrleho. Se soupeřem Tomášem Dvořákem a kolegy z reprezentace i realizačního týmu poseděl čerstvý šampion zhruba do dvou hodin v hotelovém baru u piva. Užil si legrace a během večera i druhý den vytrvale přijímal na mobilním telefonu množství vzkazů a blahopřání. Jednu z nejveselejších gratulací mu poslal z Jižní Afriky oštěpař Jan Železný. Podle něho měl Šebrle všem soupeřům koupit lízátka, když už mají tak otevřené pusy z toho, jak to českému vícebojaři jde.

(vr)

obsah | svět - svet