Kuba vyhostila českého senátora Schwarzenberga

Předseda Senátu Přemysl Sobotka se v pátek ostře ohradil proti vyhoštění českého senátora Karla Schwanzenberga z Kuby. Na Kubánské velvyslanectví v Praze poslal dopis, ve kterém žádá o vysvětlení postupu kubánských orgánů a ve kterém zároveň postup tamních úředníků odsuzuje.

Sobotka zaslal rovněž dopis na ministerstvo zahraničí Cyrilu Svobodovi, ve kterém ho žádá, aby ve věci vyhoštění českého senátora urychleně začal jednat s kubánskou stranou a o společném postupu rovněž se svými partnery v rámci Evropské unie.

Kuba vyhostila Schwarzenberga, který přiletěl do Havany na schůzku organizovanou kubánskými disidenty. Oznámila to v pátek agentura Reuters, jejíž zpravodaj hovořil se Schwarzenbergem mobilním telefonem před jeho odletem ze země. Kromě českého senátora Kuba vyhostila ve čtvrtek také německého diplomata Arnolda Vaatze.

Sobotka deportaci označil "za nepřijatelné a flagrantní porušení mezinárodního práva".

Svoboda: je to nepřijatelné

Vyhoštění senátora ministr zahraničí Svoboda označil za naprosto nepřijatelné. Šéf české diplomacie v pátek řekl, že jednání kubánských úřadů potvrzuje správnost tvrdého postoje České republiky vůči režimu Fidela Castra.

"Je to proti všem pravidlům demokratického chování. Je to důkaz, že je na Kubě totalitní režim," řekl Svoboda k incidentu. Navíc je to podle něj potvrzení toho, že stanovisko ČR v Evropské unii, aby se nezměkčoval postoj vůči Kubě, je správné.

Rychlý transport na letiště

"Policie si pro mě přišla do hotelu, odvezla mě na letiště a posadila mě do letadla. To je postup totalitních států," řekl Schwarzenberg v telefonickém rozhovoru s agenturou Reuters před odletem z Kuby.

"Je neuvěřitelné, že je člověk vypovězen ze země bez toho, aniž by porušil zákon. Byl jsem pozván (na schůzku disidentů) a jel jsem tam. To není nic protizákonného, není to ani proti kubánskému zákonu," prohlásil český senátor a bývalý prezidentský kancléř, který podle agentury přiletěl na Kubu s turistickým vízem.

V úterý nebyli vpuštěni do země dva polští členové Evropského parlamentu, Boguslaw Sonik a Jacek Protasiewicz, kteří přijeli na stejnou schůzku se soukromými pasy a turistickými vízy. Poláky vrátily hned na letišti imigrační úřady a poslaly je zpět do Evropy.

Schwarzenberg se měl dnes zúčastnit schůzky, kterou organizuje Shromáždění na podporu kubánské občanské společnosti (APSC), střechová organizace sdružující desítky malých disidentských skupin. Na setkání, jehož cílem má být snaha o prosazení demokratických reforem na Kubě, dostali pozvánky mnozí evropští poslanci.

Uvolnění vztahů s EU

Evropští diplomaté sledují velmi pozorně, zda Kuba umožní toto setkání. Evropská unie musí rozhodnout příští měsíc, zda znovu vyhlásí diplomatické sankce kvůli porušování lidských práv na Kubě, která ignoruje výzvy EU k propuštění 61 vězněných disidentů.

EU odvolala předloňské diplomatické sankce v lednu letošního roku a vyslovila se pro dialog jak s vládou, tak s demokratickou opozicí.

Pozastavení sankcí bylo v Bruselu schváleno ministry zahraničí poté, co šéf české diplomacie Cyril Svoboda prosadil některé formulační změny v usnesení, podle něhož se ministři zahraničí k této věci vrátí v červenci.

Loni v říjnu Kuba zakázal vstup na své území třem evropským zákonodárcům, kteří jeli podpořit disidenty, a vrátila je do Evropy. V roce 2001 zadržela kvůli setkání s disidenty českého ministra financí Ivana Pilipa a studentského vůdce Jana Bubeníka. Propuštěni na svobodu byli až poté, co přiznali, že nechtěně porušili kubánské zákony.

(gö), PRÁVO

obsah | svět - svet