Autorka Harryho Pottera napadá klece v českých léčebnách

Britská autorka knih o Harrym Potterovi Joanna Rowlingová protestuje proti klecím, do nichž jsou zavírány v českých psychiatrických ústavech i děti. Názor vyjádřila mimo jiné v dopisech českému prezidentovi Václavu Klausovi a premiérovi Vladimíru Špidlovi. Napsal to v neděli The Sunday Times s tím, že spisovatelka označila praxi za mučení.

Rowlingová napsala protestní dopis "jako rodič rodiči" také své poslankyni v Evropském parlamentu a českému velvyslanci v Londýně Štefanu Fülemu.

"Odpověděl jsem jí ve stejném duchu - jako rodič rodiči," řekl velvyslanec.

"Napsal jsem jí, že informace, tak jak byly uvedeny v The Sunday Times, mne rovněž šokovaly a že jsem požádal české úřady, aby se záležitostí zabývaly," uvedl ambasador.

Výpověď reportéra

Obsáhlou reportáž o používání klecí a zacházení s postiženými dětmi a dalšími pacienty v Rábech na Pardubicku přinesl nedělník The Sunday Times před měsícem.

Uvádělo se v ní, že některé děti v těchto klecích tráví až na malou chvilku veškerý čas prakticky bez pozornosti personálu, bez hraček.

Jako vzorový příklad deníku posloužil příběh pětiletého Vaška Knotka. Vše list opřel o práci svého novináře, jenž se nechal do ústavu najmout jako sociální pracovník.

Podobnou reportáž vysílala tento týden i britská televize BBC.

ČR klece brání

Britští novináři citují odborníky, podle nichž tato praxe už neodpovídá současnému poznání a metodám léčby. Mezi českými odborníky však podle všeho převažuje názor, že klece, které označují za klecová a síťová lůžka, jsou nezbytné a jsou pro nemocné prospěšné.

Rowlingová, která má na svém kontě práci pro několik dětských charitativních organizací i pro Amnesty International, která označuje klece za protiprávní, řekla, že používání klecí musí být zastaveno. Musejí být nalezeny alternativy. Praxi kritizovala také organizace Human Rights Watch.

NOVINKY

obsah | svět - svet