EÚ: Slovensko má silnú vôľu byť členom

Aj Brusel si po zverejnení výsledkov referenda vydýchol a Slovensko privítal v únii. "Európska komisia blahoželá Slovensku k drvivej podpore vstupu do únie," vyhlásil hovorca Európskej komisie Jean-Christophe Filori.

Slovensko neprerušilo "šnúru" úspešných hlasovaní o rozšírení do únie, čo môže povzbudiť aj susedov v Poľsku a ČR. Na druhej strane len 52-percentná účasť nie je veľmi dobré znamenie. Aj keď vyše 92-percentnú podporu členstvu zrejme už nikto neprekoná.

"Výsledky sú mimoriadne povzbudzujúce a potvrdzujú, že obyvatelia Slovenska sú pripravení na aktívnu úlohu v EÚ," povedal šéf Európskeho parlamentu Pat Cox. "Všetci sme nesmierne šťastní, že účasť bola nad 50 percent," priznal sa veľvyslanec Európskej komisie v Bratislave Eric van der Linden. Slováci podľa neho očakávajú najmä zlepšenie životných podmienok. Podľa hovorcu Európskej komisie Filoriho výsledok "ukazuje silnú vôľu Slovákov zapojiť sa do európskej rodiny ako člen EÚ so všetkými právami a záväzkami". Členstvo umožní Slovensku upevniť politickú stabilitu, justíciu, vládu práva a posilniť hospodársky rozvoj.

Wiersma bol sklamaný

Poslanec Európskeho parlamentu Jan Marinus Wiersma bol sklamaný nízkou účasťou. "Som sklamaný, že účasť bola nižšia, ako sa očakávalo. Ale aspoň je referendum platné a najdôležitejšie je, že tí, čo hlasovali, povedali únii jasné áno ešte výraznejšie ako v krajinách, kde sa už referendá konali," povedal.

Podľa Wiersmu veľa ľudí sa spoľahlo na hlasovanie ostatných, k urnám nešli odporcovia EÚ, pretože sa zmierili s kladným výsledkom referenda a nízka účasť súvisí aj s tým, že vstup Slovenska do EÚ by aj tak mohol ratifikovať parlament. Wiersma tiež slovenskej vláde odporučil, aby po referende intenzívnejšie pokračovala v informovaní o dôsledkoch vstupu.

Schüssel je nadšený

Nemecký kancelár Gerhard Schröder označil výsledok za "historický. Osobitne sa teším, že prijatím Slovenska sa členom rozšírenej Európy stane krajina, ktorú s Nemeckom spája priateľstvo", dodal.

"Účasť mohla byť väčšia," vyhlásila však francúzska ministerka pre európske záležitosti Noëlle Lenoirová. Výsledky však potvrdili, že "nová a veľká Európa" má širokú podporu. Malá účasť, naopak, netrápila rakúskeho kancelára Wolfganga Schüssela. Ten dokonca vyhlásil, že slovenské referendum prinieslo "grandiózny výsledok". Pochválil ešte informačnú kampaň vlády, ktorá "nakoniec motivovala viac ako polovicu voličov, aby prišli k urnám". "Slovensko je ako sused dôležitým partnerom Rakúska v regionálnej spolupráci v strednej Európe. V tejto dobrej spolupráci budeme pokračovať aj na európskej úrovni," vyhlásil.

Susedia porovnávajú

Český šéf diplomacie Cyril Svoboda zablahoželal občanom Slovenska. "Po viac ako desiatich rokoch Česi a Slováci budú opäť spolu v zjednotenej Európe," tlmočil ministrove slová hovorca Vít Kolář. Úspech na Slovensku je podľa Svobodu "výzvou pre Čechov". Výzvou pre susedov je najmä účasť. Pripomenul, že na Slovensku sa hralo predovšetkým o dostatočnú účasť voličov. "Som zvedavý, ako sa poučí naša vláda," povedal podpredseda Poslaneckej snemovne Ivan Langer (ODS).

Výsledok na Slovensku je aj tak lepší, ako bol Maďarsku, povedal maďarský prezident. "Slováci povedali únii silnejšie áno," povedal Ferenc Mádl. Spoločný vstup Slovenska a Maďarska do únie podľa neho prispeje aj k uvoľneniu kŕčov vo vzájomných vzťahoch.

Zostávajúce štáty

Poľsko: 7. - 8. júna

ČR: 13. - 14. júna

Estónsko: 14. septembra

Lotyšsko 20. septembra

(bd), PRAVDA

obsah | svět - svet