Do Prahy směřuje rallye vraků

Do Prahy směřuje další exotická britská automobilová rallye. Organizátoři vyhlásili nový ročník soutěže automobilových "vykopávek", tedy vozů v ceně do sta liber (4000 korun), jejíž cílová etapa končí v českém hlavním městě. Rallye se jmenuje CzechWrecks.

Někteří z účastníků budou ovšem možná mít trochu problém koncovou etapu najít, protože budou na mapách možná hledat Československo, kde podle organizátorů Praha stále ještě leží. Je to poprvé, co tato britská rallye neskončí v Itálii. Dva nejoblíbenější závody, které se letos rovněž jedou, vedou pod titulky Staples2Naples a Home2Rome do dvou známých italských měst, Neapole a Říma.

Ani "česká" rallye ovšem nemine Alpy a závodníci se svými vozy budou šplhat jejich průsmyky, takže organizátoři nabádají, aby si rezervovali podstatnou část povolené částky na brzdy a že by bylo dobré, aby jim fungovalo chlazení motoru. Letos začíná závod 1. září a trasa povede Francií, Švýcarskem, Itálií, Německem a Rakouskem do "Československa".

Podmínky registrace, která končí poslední den v dubnu a je otevřena i cizincům, jsou velmi přísné. Závodní vůz nesmí být dražší než sto liber, ale musí mít veškeré technické prohlídky umožňující provoz po evropských silnicích. Pokud účastníci nekoupili vůz v bazaru, musejí doložit písemné prohlášení důvěryhodné osoby, že by vůz za 101 libru nekoupila.

Na vítěze čeká něco okolo 45 tisíc korun, ale po dojezdu na ně čeká ještě jeden velký úkol - najít vrakoviště a tam vůz odprodat. Organizátoři varují, že budou plně spolupracovat s místními úřady, pokud budou chtít vypátrat majitele nesprávně "odloženého" vozidla z této rallye.

ČTK

obsah | svět - svet