USA koupí radar, který chtěla Čína

Ostrý protest USA znemožnil letos prodej českého radaru Věra do Číny. Tatáž velmoc včera řekla: ojedinělý výrobek pardubické firmy ERA kupujeme.

Ministr zahraničí Cyril Svoboda, který je na návštěvě USA, oznámil, že Spojené státy koupí věru, jejíž vývoz do Číny - z obav ze zneužití - letos zablokovaly. Věra totiž "vidí" na mnoho set kilometrů vojenská letadla, lodě i pozemní radary. A za jistých okolností i "neviditelné" americké letouny Stealth.

"Ze strany Spojených států je o věru vážný zájem a ten byl naprosto jasně artikulován při našem setkání," řekl ČTK ministr zahraničí Cyril Svoboda po jednání s náměstkem amerického ministra obrany PaulemWolfowitzem. Podle Svobody je dobré, když se koupí jeden přístroj, na němž se otestují jeho schopnosti, což může otevřít další šance při exportu věry. USA prý chápou koupi věry jako příspěvek ke spojenectví s Českem.

Prezident asociace obranného průmyslu Jiří Hynek považuje vstřícnost USA jen za první krůček: "Koupě jediné věry, na níž si Američané otestují, co všechno umí, aby si vylepšili své zbraně, nic neřeší."

Pokud by u toho zůstalo, bude to podle Hynka jen gesto vůči Čechům, jimž protesty Washingtonu proti vývozu šesti věr za půldruhé miliardy korun do Číny zkazily velký obchod. "A naopak: jestliže USA koupí několik věr pro svou armádu, pak je to silné doporučení i pro další spojence v NATO," míní Hynek. Petr Pavel, velitel českých specializovaných sil, jež mají věry ve výzbroji, se obavám Američanů z prodeje věr do Číny nediví. "Věra je bez nadsázky unikátní systém, který získává strategické informace o protivníkovi. Když věra 'spatří' letadlo, provede ve zlomku vteřiny tisíce měření a zjistí, co na nás letí. To neumí žádný radar. Podobných systémů jako věra je víc, ale právě ona v sobě slučuje ty nejlepší vlastnosti příbuzných zařízení."

Česko od prodeje šesti věr Číně odstoupilo poté, co americký ministr zahraničí Colin Powell napsal českému premiérovi Vladimíru Špidlovi a požádal ho, aby obchod zakázal. Powell se obával, že by Čína s radary nelegálně obchodovala.

JAN GAZDÍK

obsah | svět - svet