Američané: Praha je nejkrásnější

Historické jádro hlavního města ČR patří mezi deset nejkrásnějších míst planety

Další zajímavost nabízí Praha svým návštěvníkům: kromě toho, že je krásná a v porovnání s ostatními evropskými hlavními městy není ani příliš drahá. Američtí odborníci nyní její historické centrum označili za jednu z deseti nejhezčích lokalit světa.

Česká metropole má ve světě stále lepší zvuk. Posledním důkazem je text, který v pátek vyšel v americkém deníku USA Today. Ve zde zveřejněném přehledu je historické centrum Prahy zařazeno mezi deset nejkrásnějších míst světa. Takové uznání je o to výjimečnější, že zmíněný přehled pro americké noviny vypracoval Bernard Ohanian z časopisu National Geographic, zaměřeného na cestování a poznávání přírody. Pražské historické centrum označuje Ohanian jako ˝plné neuvěřitelně nádherné architektury.˝ Velkým kladem je v očích Ohaniana fakt, že Praha jako jedno z mála velkých evropských měst přežila druhou světovou válku bez výraznějšího poškození. ˝S tak skvělými památkami, jako jsou Hradčany, katedrála svatého Víta nebo Karlův most, je Praha fascinujícím, krásným a skoro pohádkovým místem,˝ nešetřil chválou Ohanian.

Turisté: Praha je skvělá

Američtí turisté, oslovení v ulicích Prahy, s rozhodnutím o zařazení české metropole mezi deset nejkrásnějších míst souhlasili, byť seznam samý brali s rezervou. ˝Praha je mezi nejkrásnějšími lokalitami určitě právem. Je prostě magická, hlavně v noci. Nevím ale, z čeho autoři toho přehledu vycházeli. Podle mě se spravedlivý seznam v tomhle ohledu asi ani udělat nedá,˝ řekla Shania Marksová z Ohia. ˝Na tom seznamu by klidně mohla být i další místa, třeba Benátky nebo Istanbul, kde jsem taky byl, a moc se mi tam líbilo,˝ doplnil ji její přítel Steve Frederick Hoffer. Třiadvacetiletý Jeremy Coleridge, sedící v jednom z barů u Václavského náměstí, měl o seznamu rovněž jisté pochybnosti. ˝Abych řekl pravdu, o polovině těch míst jsem nikdy neslyšel,˝ přiznal. ˝Nemusí to znamenat, že nejsou krásná. Ale Prahu miluju, ta je prostě super,˝ usmíval se.

Praha se na seznam památek UNESCO dostala v roce 1992 kvůli jedinečnému komplexu historických památek. Siluetu Hradčan dokonce někteří odborníci hodnotili jako vůbec nejkrásnější panorama planety. Z obdivu ke kráse Prahy se už vyznávala řada osobností - Wolfgangem Amadeem Mozartem počínaje a papežem Janem Pavlem II. konče. Podle statistik byla v loňském roce Praha pátým nejnavštěvovanějším evropským hlavním městem. V turistické návštěvnosti ji předčily jen Londýn, Řím, Paříž a Berlín.

Napomáhá tomu jistě i fakt, že ceny za ubytování v pražských hotelech jsou nižší než ve většině populárních západních velkoměst. na druhé straně však nocleh v Praze vyjde turisty zpravidla dráž než například v Budapešti. Říkají to výsledky výzkumu, ve kterém agentura MKG Consulting sledovala čtyři sta hotelů ve dvaceti světových velkoměstech. Například v kategorii levnějších hotelů se Praha umístila na třináctém místě s průměrnou cenou 89 eur za noc, ve skupině středně drahých hotelů byla Praha předposlední a i v kategorii hotelů nejluxusnějších Praha proti průměrné ceně zaostala o 46 eur.

Deset nejhezčích míst světa

Jak je charakterizována Praha:

Plná neuvěřitelně nádherné architektury a skvělých památek, jako Hradčany, katedrála sv. Víta nebo Karlův most, je Praha fascinujícím, krásným a skoro pohádkovým místem.

Jaká místa se Praze vyrovnají:

Angkor, Kambodža

Zbytky obrovského klášterního systému, který vznikl mezi devátým a patnáctým stoletím, patří mezi ˝největší divy světa˝ i přes pokračující rabování lovců suvenýrů. Oblast je nyní přeměněna v archeologický park.

Národní park Everglades, Florida, USA

Nejrozsáhlejší oblast nedotčené přírody v Severní Americe je útočištěm mnoha druhů ptáků, plazů a ohrožených rostlin.

Ruiny mayského Copanu, Honduras

Jedno z největších mayských měst objevil Diego Garcia de Palacios roku 1576, ale podrobného prozkoumání se dočkalo až v 19. století. Z neznámých důvodů obyvatelé město opustili už ve 12. století.

Meteora, Řecko

Sedm set let stará klášterní komunita je málo známým šperkem jedné z nejnavštěvovanějších zemí. Hlavní klášter je znám byzantskými freskami ze 16. století, ale je relativně těžko přístupný.

Přehradový útes Belize, Belize

Největší korálový útes na severní polokouli dává návštěvníkům nahlédnout, jak útesy vznikaly. Je i domovem pro několik ohrožených zvířecích druhů.

Klášter slunce v Konaraku, Indie

Jedna z nejslavnějších indických svatyní představuje vůz slunečního boha. Vznikla ve 13. století.

Galapágy, Tichý oceán

Galapágy, tvořené devatenácti ostrovy, jsou dodnes domovem neobvyklých zvířecích druhů, jako jsou obří želvy nebo varani.

Mont Saint-Michel, Francie

Benediktinské opatství v gotickém stylu vzniklo mezi 11. a 16. stoletím na skalnatém ostrůvku u francouzského pobřeží.

Ngorongo, Tanzánie

Oblast, obsahující kráter vyhaslé sopky, je domovem 25 tisíc velkých zvířat. Rovněž je zlatým dolem pro archeology, vykopávky zde vyústily v objev člověka Homo habilis.

JAROSLAV SAUER, LIDOVÉ NOVINY

obsah | svět - svet