EÚ ponúka trvalé miesta jazykovo zdatným Slovákom a Čechom

Európska únia vyhlásila vo štvrtok prvý konkurz na stále pracovné miesta pre ľudí z desiatich vstupujúcich krajín, vrátane Česka a Slovenska. Ide však len o najnižšie a najmenej platené úradnícke posty s označením A8, ktoré sú určené najmä vysokoškolským absolventom bez praxe.

Európsky úrad pre výber pracovníkov (EPSO) oznámil, že bude prijímať takýchto úradníkov z desiatich vstupujúcich krajín pre oblasti európskej verejnej správy, práva, ekonomiky a auditu. Podmienkou je ukončené vysokoškolské vzdelanie bez špecifikácie zamerania pre prvú oblasť, pre ostatné tri žiada EÚ právnické, resp. ekonomické vzdelanie. Samozrejmosťou je okrem rodnej reči znalosť najmenej jedného oficiálneho jazyka EÚ, pričom povinná je angličtina, nemčina alebo francúzština.

Žiadne profesionálne skúsenosti EPSO nepožaduje, takže šancu majú najmä čerství absolventi vysokých škôl s dobrými znalosťami jazykov.

Prihlásiť sa do konkurzu bude možné prostredníctvom internetu od 26. mája na adrese EPSO (http://europa.eu.int/epso), a to až do 24. júna. Prvé kolo testov sa nebude konať v Bruseli, ale v príslušnej krajine, pričom to bude asi v septembri.

Prijatí pracovníci môžu podľa dostupných tabuliek počítať s platom okolo 4000 eúr (vyše 160.000 korún), čo je síce menej, ako dostávajú vyššie postavení euroúradníci, ale zároveň omnoho viac, akoby dostali v Česku alebo na Slovensku. Podľa pozorovateľov je neštandardné, že EÚ otvára pre nové krajiny len najnižšie úradnícke posty A8, pri predchádzajúcom rozšírení prijímali aj úradníkov na úrovni A7, čo sú omnoho lepšie platení kvalifikovaní odborníci.

Únia však z nových štátov požaduje vyslovene ľudí bez skúseností. Ak sa prihlási napríklad odborník s desaťročnou praxou, veľmi pravdepodobne nebude prijatý kvôli "nadbytočnej kvalifikácii", prezradili zdroje EPSO. Argumentujú tým, že EÚ chce budúce členské krajiny ušetriť od úniku mozgov a radšej prijíma absolventov bez praxe. Ďalším dôvodom sú však peniaze. Keď únia príjme z nových štátov len najmenej platených úradníkov, ušetrí na platoch státisíce eúr.

V ďalších mesiacoch by však únia mala podľa EPSO ponúknuť novým krajinám aj esta pre vyššie postavených úradníkov, už v júni bude vyhlásený konkurz na právnikov-prekladateľov. EPSO dnes zverejnil tiež konkurz na miesta sekretárok zo stupujúcich štátov. Sekretárky, ktoré ukončili vyššie stredné vzdelanie, vedia najmenej jeden oficiálny jazyk EÚ (angličtina, nemčina alebo francúzština povinná) a nemajú za sebou žiadne pracovné skúsenosti, si môžu po prijatí do európskych inštitúcií zarobiť mesačne okolo 2300 eúr.

Koncom minulého roka vyhlásila EÚ prvý konkurz pre vstupujúce krajiny na dočasné pracovné miesta, o ktorý prejavili obrovský záujem Slováci. Z 25.000 prihlášok bolo takmer 6000 zo Slovenska.

PRAVDA

obsah | svět - svet