Podkarpatská Rus: vyhnanci chcú odškodné

Česká republika by mala zaplatiť miliardy korún odškodného svojim občanom, ktorých pred druhou svetovou vojnou vyhnali z Podkarpatskej Rusi. Tá bola vtedy súčasťou Československa. Bojuje za to občianske združenie vyhnancov a ich potomkov nazvané Podkarpatská Rus.

České ministerstvo financií s vyplácaním neráta. Podľa medzinárodnej zmluvy medzi Československom a Sovietskym zväzom z roku 1946 vyplatila Moskva desať miliónov rubľov ako náhradu za majetok tým československým občanom, ktorých v rokoch 1938 a 1939 vyhnali z Podkarpatskej Rusi. Z týchto peňazí sa však k postihnutým Čechom a Slovákom dostal len zlomok.

Na stranu vyhnancov sa v minulých dňoch postavil aj český ombudsman Otakar Motejl.

Jeho analýza upozorňuje, že postihnutí majú na peniaze nárok a v prehratých sporoch by Česká republika mohla zaplatiť oveľa viac.

"Po vojne sa zaregistrovalo približne 6300 poškodených, no len asi 1500 ľudí dostalo od vlády peniaze - smiešnych deväťtisíc korún. Komunisti totiž vyhláškou zredukovali odškodné len na osobný majetok. Pritom veľa z nás zanechalo na Podkarpatsku mnoho nehnuteľností," upozorňuje zástupca vyhnancov Josef Havel. V občianskom združení Podkarpatská Rus sa zaregistrovalo len 220 ľudí. Havel dúfa, že sa ešte niektorí potomkovia prihlásia.

O majetok prišli v prevažnej väčšine Česi, ktorí na východe republiky pracovali ako štátni úradníci alebo podnikali. "Po precíznej analýze ombudsmana nám ešte nejaká nádej svitla," vraví Havel.

Aj napriek zamietavému postoju ministerstva financií sa má problémom do piatich mesiacov zaoberať parlament. Ak sa nič nestane - a vzhľadom na vek postihnutých veľa času nezostáva - združenie sa obráti na súdy.

MARTIN ČAREK

obsah | svět - svet