Petržela vede v Petrohradu veselou revoluci

K revoluci přirovnala agentura Reuters působení Vlastimila Petržely v ruském fotbalovém klubu Zenit Petrohrad. Ve městě, které má s revolucí historickou zkušenost, se stal český trenér hrdinou. Na rozdíl od Lenina však hrdinou všemi oblíbeným. Agentuře to potvrdil i petrohradský sportovní komentátor Gennadij Orlov a jeho slova potvrzují i obyvatelé města na Něvě.

Zatímco v Moskvě je šest ligových klubů, v Petrohradu všichni fandí Zenitu. V den zápasu se hodně lidí oblékne do modrobílých dresů, a když jejich klub vyhraje, promění se hlavní ulice města, populární Něvskij prospekt, v jednu obrovskou zónu radosti.

Atraktivní hra Zenitu imponuje

Orlov byl překvapen, jak rychle si Petržela získal přízeň fanoušků Zenitu. Zpočátku se prý na jeho angažmá dívali podezíravě. Byl totiž teprve druhým cizincem v ruské fotbalové lize. Navíc brzy po svém příchodu sáhl na do té doby nedotknutelné místní hvězdy a na jejich místa pozval své krajany. "Diváci si ho ale brzy opravdu zamilovali," řekl sportovní komentátor.

Petrželovi se dostalo uznání i od konkurence. "Zenit hraje nepochybně nejatraktivnější fotbal v ruské lize," složil mu poklonu kapitán mistrovského Lokomotivu Moskva Dmitrij Loskov. Na zpravodaje Reuters udělala velký dojem útočná hra Zenitu, šest gólů Crvene zvezdě Bělehrad a pět AEK Atény v Poháru UEFA. O Petrželovi píše jako o průkopníkovi v ruském fotbalu, který otevřel dveře pro další zahraniční trenéry.

S ''nudným'' CSKA prohrál

Zpravodaj připomněl i výroky, jimiž český kouč rozbouřil stojaté vody ruského fotbalu. Jako když vpředvečer zápasu s CSKA Moskva řekl o soupeři, že hraje nudný fotbal. Jeho protějšek Valerij Gazzajev mu pak po vítězství 3:0 veřejně děkoval: "Jeho slova nám dodala zvláštní motivaci."

V tomto utkání Zenit ztratil šanci na titul, ale fanoušci to svému idolu rychle odpustili. A vedení klubu s ním prodloužilo smlouvu o další tři roky. Není divu, že Petržela je v Petrohradu spokojen. "Týden od týdne se tady cítím lépe a lépe," řekl zpravodaji Reuters. Na otázku, co pro něj bylo v novém působišti nejtěžší, odpověděl: "Jazyk byl těžký, ale nejvíc mě šokovala mentalita hráčů. Teď už jí začínám rozumět."

NOVINKY

obsah | svět - svet