Slovenskí paralympionici prepísali históriu

Slovenská výprava na XII. paralympijských hrách v Aténach bola najúspešnejšou v histórii samostatného štátu. Deväť športovcov získalo celkovo dvanásť medailí, z toho päť zlatých, tri strieborné a štyri bronzové. "V Sydney pred štyrmi rokmi sme síce mali o jeden vzácny kov viac, ale v počte prvenstiev sme vysoko predstihli vlastné očakávania," povedal po návrate výpravy z Atén predseda Slovenského paralympijského výboru (SPV) Ján Riapoš.

Všetci medailisti sa zhodli v jednom - úspechu predchádzala kvalitná príprava. "Túžba vyhrávať zlyháva pri zlyhaní v trénigu. Bez poctivej a tvrdej prípravy by sme to určite nedokázali," zhrnul to paralympijský víťaz v lukostreľbe Imrich Lyócsa.

Najúspešnejšími členmi 38-člennej slovenskej výpravy boli stolný tenista Ján Riapoš a Rastislav Tureček, ktorý súťažil v cyklistike vozíčkarov s najťažším postihnutím (handbike). Obaja sa na stupeň víťazov prebojovali dvakrát a vybojovali si po jednom zlate a jednom striebre.

"Priznám sa, že o medaile som sníval, ale že to bude takéto úspešné vystúpenie, s tým som nepočítal. Už teraz však rozmýšľam o tom, ako to zopakovať o štyri roky v Pekingu," netajil sa so svojimi ambíciami R. Tureček, ktorý v Aténach štartoval na svojej prvej paralympiáde. "Som rád, že sme dokázali narušiť hegemóniu ázijských stolných tenistov. Z dvanástich našich medailí je presná polovica práve z tohto športu. Veľmi som sa chcel presadiť na paralympiáde, po troch tituloch majstra Európy prišiel môj najväčší životný úspech," tešil sa jediný predseda národného olympijského výboru na svete s titulom paralympijského víťaza J. Riapoš.

"Každá medaila je cenná, nechcem medzi nimi robiť rozdiely. Prísť na paralympijské hry a vybojovať si vzácny kov - to je to najkrajšie v živote športovca. Mali sme aj trochu smoly, niekoľko štvrtých miest tak trochu mrzí. Vieme však, že sme svojimi výsledkami latku nasadili mimoriadne vysoko a obhajovať túto pozíciu bude veľmi ťažké. Aj v paralympijskom športe postupne dochádza k profesionalizácii, na Slovensku si to ešte zrejme dlho nebudeme môcť dovoliť. Teraz potrebujeme posilniť funkcionárske zázemie, skvalitniť marketingovú prácu, pretože bez financií nevyhnutných na prípravu sa vo svetovej špičke neudržíme," zakončil prvý muž SPV.

Slovenskí medailisti na paralympijských hrách v Aténach:

Zlato:
Ján Riapoš (stolný tenis)
Ladislav Gáspár (stolný tenis)
Marek Margoč (atletika)
Rastislav Tureček (cyklistika)
Imrich Lyócsa (lukostreľba)

Striebro:
Viera Mikulášiková (plávanie)
Ján Riapoš, Rastislav Revúcky (stolný tenis - družstvá)
Rastislav Tureček (cyklistika)

Bronz:
Richard Csejtey, Miroslav Maťaš (stolný tenis - družstvá)
Július Hutka (atletika)
Alena Kánová (stolný tenis)
Richard Csejtey (stolný tenis)

PRAVDA

obsah | svět - svet