Češi si z Atén přiváží 31 medaili

XII. letní paralympijské hry v Aténách končí a reprezentanti České republiky se s řeckou metropolí loučí důstojně. I přes slučování kategorií a intenzivní expanzi asijských států vybojovali 31 medaili (16 zlatých, 8 stříbrných a 7 bronzových). Nejúspěšnějším českým sportovcem je plavec Martin Kovář se třemi tituly paralympijského šampióna.

Martin Kovář zvítězil v nových světových rekordech ve všech třech individuálních kraulařských závodech, kterých se zúčastnil. Stupňům vítězů musel přihlížet pouze po doplavání padesáti metrů znak, svojí zlaté disciplíny ze Sydney, v níž skončil v Aténách čtvrtý. Poprvé se tak mohl radovat z vítězství v Řecku za Kovářem věčně stříbrný devatenáctiletý Číňan Du Jian Ping. Martin Kovář ovšem ve znaku medaili prakticky neočekával. Celé paralympijské mezidobí totiž podřídil tréninku volného způsobu. Na dnešním závěrečném ceremoniálu bude právě Kovář vlajkonošem české výpravy.

Druhou nejúspěšnější českou závodnicí je atletka Veronika Foltová. Má zlato z hodu diskem i vrhu koulí a stříbro v hodu oštěpem. Čtyřiadvacetiletá sportovkyně, která byla loni vyhlášena na Paralympionikovi roku i na TOP TEN Českého svazu tělesně postižených sportovců jako juniorka roku, zdolala svoji debutantskou paralympijskou nervozitu zejména ve vrhu koulí. Rozhodla ho zcela suverénním posledním pokusem.

Zlaté medaile patří ještě dalším deseti sportovcům v soutěžích jednotlivců a poslední, šestnáctá je týmová. Včera s ní uzavřelo český účet na paralympijských hrách družstvo stolních tenistů vozíčkářů - Michal Stefanu, René Tauš a František Glazar.

ALICE TEJKALOVÁ

obsah | svět - svet