Uctění památky československých vojáků v Nizozemsku

Památku československých vojáků, kteří položili svůj život v boji proti fašismu na území Nizozemska, uctili zástupci Velvyslanectví ČR, SR a V.Británie v Haagu a zástupce Ministerstva obrany Nizozemska ve dnech 9.a 10. května položením květin u jejich hrobů a památníků v Haagu, Uithuizermeeden a Lemmeru.

Navázali tak na předchozí šestiletou tradici společného českého a slovenského uctívání památky cca 50 československých vojáků (z toho 37 letců RAF) padlých během 2. světové války na nizozemském území, jejichž hroby se nacházejí na 17 různých místech. Pietní akt v letošním roce uspořádalo Velvyslanectví ČR.

V Haagu byly položeny květiny u hrobu seržanta Karla Kunky (RAF) a na Vojenském památníku. Kromě zástupců Velvyslanectví ČR a SR byli přítomni rovněž zástupci Velvyslanectví V.Británie, nizozemského ministerstva obrany a nizozemští manželé Janssenovi, kteří hrob K. Kunky navštěvují pravidelně již několik let. O historii K.Kunky se dozvěděli z knihy popisující příběh šesti československých vojáků, kteří byli v r. 1940 při návratu z bombardování nuceni nouzově přistát v blízkosti Haagu, a kromě K. Kunky všichni padli do německého zajetí, z něhož je osvobodil teprve konec války.

Na hřbitově ve vesničce Uithuizermeeden na severu Nizozemska byly věnce položeny u hrobu seržanta Miroslava Jindry (RAF) a hrobu neznámého vojína.

Ve vojenské části hřbitova v Lemmeru byly věnce položeny u Vojenského památníku a na hrobech seržanta Jiřího Mareše (RAF). Vedle zástupců velvyslanectví ČR a SR byl slavnostnímu aktu přítomen starosta Lemmeru J. Bosma.

MZV ČR

obsah | svět - svet