Čechy už v Německu ošetří bezplatně

Češi, kteří si v ČR hradí zdravotní pojištění, se mohou od 1. 9. 2002 těšitt v Německu z nezbyté lékařské péče bezplatně jako Němci. Rovné zacházení jim zajistí smlouva o sociálním zabezpečení mezi oběma zeměmi.

Lidé, kteří v Německu pracují a mají sociální pojištění, budou mít nárok i na nemocenskou a penzi. Informovala o tom Věra Šandová z České správy sociálního zabezpečení. Šandová upřesnila, že stejně jako pojištění Češi mají v Německu nárok na ošetření, nemocenskou a penzi podle německých předpisů, náleží totéž Němcům v Česku podle českých předpisů. Nezbytnou zdravotní péči uhradí v Německu za české pracovníky i turisty zdravotní pojišťovny.

Češi se tak již nebudou muset před cestou připojistit. Za ošetření zaplatí jen tehdy, pokud za ně běžně platívají i němečtí občané. Dohoda zaměstnaným lidem zajistí to, že budou sociální a zdravotní pojištění platit obvykle ve státě, v němž pracují. Češi působící v Německu ale mohou zpravidla v prvních dvou letech peníze odvádět ve vlasti. Podle smlouvy se navíc doba práce na území druhého státu započítává do času, potřebného k získání starobního důchodu.

"Při posuzování podmínek vzniku nároku na důchod se v případě potřeby doby pojištění získané v ČR a v SRN sčítají," potvrdila Šandová.

(mp)

obsah | svět - svet