Orloj bude cinkat v Bruselu

Smrtka zaklinká zvonkem, lakomec zatřese měšcem s mincemi a do okének orloje vpochoduje procesí dvanácti apoštolů.

Představení, které na Staroměstské náměstí láká tisíce turistů z celého světa. Od jara nebudou muset putovat až do Prahy, postačí, když z letadla vystoupí v Belgii. Replika orloje v měřítku 1:25 bude totiž dalším lákadlem parku MiniEvropa pod bruselským Atomiem.

"Ve srovnání s Polskem nebo Maltou jsme možná zaspali, ale model, který v Bruselu vyroste, bude mnohem propracovanější. A navíc bude pohyblivý - figurky bude řídit počítač," chlubí se Jan Koukal, ředitel Pražského domu v Bruselu.

Orloj už v krabicích dorazil do Belgie, zatím vyčkává pod střechou. Čechům se ještě nechce model, který vyrobil ve svém ateliéru modelář Roman Slavíček a jehož výrobní cena se vyšplhala ke tři čtvrtě milionu korun, vystavovat rozmarům belgického počasí.

Navíc bude potřeba připravit pro model komfortní zázemí - ukotvit podkladovou desku a upravit zeleň v okolí. "Plánujeme také, že při slavnostním otevření uděláme ještě nějakou party pod otevřeným nebem. A k tomu je prostě potřeba mít pěkné počasí," těší se Koukal na přelom března a dubna.

Park MiniEvropa už nyní zaplňuje na 350 modelů z většiny zemí Evropské unie, mezi nimi i velkolepý chrám Santiago de Compostella, jehož výroba zabrala neuvěřitelných 24 tisíc hodin, či třináctimetrová Eiffelova věž. Do parku MiniEvropa, kde stojí také čtyři metry vysoký londýnský Big Ben a jen pár metrů od něj chrlí lávu vulkán Vesuv, zavítá ročně na 300 tisíc návštěvníků - zahraničních turistů i rodilých Bruselanů. A ti se už na cinkající orloj těší.

"V Praze jsem nikdy nebyla, jen jsem slyšela, že je to opravdu krásné město. Proto se těším, že z něj v Bruselu uvidím alespoň malý kousek. A v létě, až k vám přijedeme s rodinou, už budeme o něco chytřejší," plánuje si Juliette, sedmačtyřicetiletá úřednice, která pracuje v Evropském parlamentu.

Na chvilku se zamyslí a potom s úsměvem dodá: "Na prázdniny jedeme do vašich nejvyšších hor, mají strašně krkolomné jméno. Nechcete nám pro jistotu do Bruselu poslat i jejich model?"

MAGDALENA NOVÁ

obsah | svět - svet