Olesz se nebojí srovnání s Ovečkinem

Nejvýše umístěným českým hokejistou na víkendovém draftu NHL se stal vítkovický útočník Rostislav Olesz. Osmnáctiletý forvard byl jako sedmý celkově vybrán týmem Florida Panthers a údajně si jej vyžádal sám generální manažer Panterů Mike Keenan. Bývalý úspěšný kouč věří, že Olesz se stane jedním z hráčů, na kterých bude Florida v budoucnu stavět.

"Nebyl jsem nijak nervózní nebo dojatý," podělil se Olesz o své pocity po draftu. "Beru to jako odměnu za tvrdou práci za poslední roky, kdy jsem se na sobě snažil zapracovat. Hokej miluji, a v posledních letech jsem mu věnoval veškerý čas, na což doplácela rodina, škola, i přátelé. Teď se mi to alespoň trochu vrátilo," usmíval se.

Zámořští skauti u Olesze oceňují jeho ofenzivní schopnosti a přizpůsobivost různým herním situacím. Olesz dokáže tvořit hru, a díky svým fyzickým parametrům umí v případě potřeby i přitvrdit u mantinelu. Jen by prý měl více zapracovat na střelbě, přihrávku už má výtečnou.

Už si vyzkoušel i ''nároďák''

Olesz je odchovancem Vítkovic a v sezóně 200/01 nastřílel v dorostu 36 branek v 26 utkáních. Tehdy si jako teprve patnáctiletý rovněž vyzkoušel hru mezi muži v české extralize. Letos pak má za sebou zatím nejlepší sezónu své startující kariéry. Za Vítkovice odehrál v extralize přes třicet zápasů a zahrál si i v play-off. Hrál na mistrovství světa juniorů a připsal si i debut v seniorské reprezentaci.

Na mezinárodní scéně zatím neměl vzhledem ke svému mladému věku příležitost ukázat všechny své přednosti tak jako třeba jednička draftu Alexander Ovečkin. Přesto se nebojí srovnání. "Nemyslím si, že je Ovečkin lepší hráč než já. Jen je kolem něj více publicity, ale to ještě neznamená, že bude úspěšnější. Navíc jsme každý trochu jiný typ hokejisty," rozdával Olesz po draftu sebevědomí.

Svých předností si je dobře vědom

"Každý z nás na sobě každopádně ještě musí dost zapracovat, aby z nás byli kompletní hráči. V budoucnu bude úplně fuk, jestli jste byl draftován jako první v prvním kole, nebo třeba někde v kole osmém. Všichni na sobě musíme tvrdě pracovat, aby jsme se dokázali v NHL prosadit," přesvědčil Olesz odborníky, že mu nechybí rovněž pokora.

Když měl ale novináře přesvědčit o svých kvalitách, neváhal ani vteřinu. "Myslím, že jsem velmi dobrý bruslař, což mi ve hře hodně ulehčuje práci. Taky mám v sobě něco z hráčské chytrosti, ačkoliv většinou hraji hodně do těla a na tvoření hry není čas. Další z mých předností je i kvalitní přihrávka, ale hodně ještě musím zapracovat na střelbě. Na tom hodlám ještě hodně dřít. Jednou bych chtěl být tak dobrý jako Václav Varaďa," vyprávěl Olesz, jehož dalšími idoly jsou Jaromír Jágr a Martin Havlát.který všechny překvapoval svou mentální vyzrálostí.

Dokázal bych být lídrem

Odborníci věří, že Panteři by mohli jednou dosáhnout stejného úspěchu jako jejich floridský soused z Tampy, poslední vítěz Stanleyova poháru. A mladí talentovaní hráči jako právě Olesz by mohli jednou být stejnými lídry jako jsou dnes Vincent Lecavalier nebo Brad Richards. "Když jsem hrával se staršími hráči, snažil jsem se od nich odkoukat co nejvíce věcí. Hodně jsem také sledoval kapitány svých dřívějších mužstev, abych věděl, jak se stát pravým lídrem," komentoval tyto úvahy Olesz.

Nejprve chce ale mladíček z Ostravy zapracovat na jiných věcech. "Nejdůležitější pro mne ze začátku bude zvyknout si na užší kluziště a především se pořádně naučit anglicky," řekl Olesz, kterému po celý víkend draftu asistoval tlumočník.

SPORT.CZ

obsah | svět - svet