Čech v Americe může dostat trest smrti

V americkém Denveru začal soud s Čechem Martinem Novotným, který měl ze žárlivosti zabít svou brazilskou přítelkyni. Pokud ho dvanáctičlenná porota uzná vinným, může mu soudce uložit až trest smrti.

Novotný se loni v prosinci přiznal, že ze žárlivosti zabil svou brazilskou přítelkyni Annu Elisu Toledovou, která se s ním chtěla rozejít. Jako prvnímu českému občanovi v USA mu hrozí trest smrti. Pár se v USA živil hlídáním dětí, každý v jiné rodině. Novotný byl později zaměstnán v jednom denverském bufetu. Vraždu expřítelkyně provedl značně brutálně: s nožem se vplížil do domu, kde dívka bydlela, a mnoha ranami ji zabil. Později zavolal policii a sám se udal.

Podle českého konzula v Los Angeles Tomáše Kadlece, který případ sleduje, yačal soud výběrem dvanáctičlenné poroty. "Teprve po sestavení a schválení poroty začne vlastní proces s výslechy svědků a argumentací obžaloby a obhajoby. Dosud je těžko odhadnout, dokdy bude trvat," řekl Kadlec.

Na výroku o vině či nevině obžalovaného se musí jednomzslně shodnout všech 12 členů poroty. Teprve poté je vyhlášen verdikt o vině, o výši trestu se rozhoduje později. Soudce stanoví další termín zasedání, prostuduje znovu důkladně spis a teprve pak je stanoven trest.

Trest smrti je možné v Coloradu uložit i za spáchání jediné vraždy, podle pozorovatelů se však uděluje poměrně zřídka. V Coloradu se popravuje smrtící injekcí, zatím poslední odsouzenec ale byl popraven v roce 1979.

LIDOVKY, ČTK

obsah | svět - svet