Londýn odškodní české dědice obrazů

Čeští dědicové obrazů uloupených nacisty se dočkají odškodnění. Obrazy, které se nyní nacházejí v Britském muzeu, zůstanou na svém místě. Pocházejí ze sbírky židovského právníka Artura Feldmana.

Britská vláda vyplatí odškodné ve výši 175.000 liber (asi sedm milionů korun) dědicům čtyř obrazů z pozůstalosti brněnského židovského právníka Arthura Feldmana. Informovala o tom ve čtvrtek agentura AP.

Obrazy, které za 2. světové války uloupili nacisté, se nyní nacházejí v Britském muzeu v Londýně. Feldmanův vnuk Uri Peled a Britské muzeum navrhli způsob vypořádání společně. Odškodnění umožní, aby díla starých mistrů z Feldmanovy sbírky zůstaly londýnskému muzeu.

"Na žádost Feldmanových dědiců bych rád vyjádřil naše potěšení nad tím, že tyto obrazy zůstávají v britském muzeu," řekl Peled. "Jsme si jistí, že takhle by si to přál dědeček; aby byly (obrazy) přístupné veřejnosti a budoucímu výzkumu," prohlásil Peled.

Gestapo obrazy uloupilo ve Feldmanově brněnském domě. Jejich majitele nacisté mučili a nakonec zabili. Jeho žena Gisela zemřela v koncentračním táboře v Osvětimi.

Případ původně měla na starosti britská oficiální komise vyšetřující případy rabování umění v Evropě. Přestala se jím však zabývat poté, co britský nejvyšší soud loni rozhodl, že Britské muzeum díla vrátit nemůže. Podle britských zákonů musí tamní muzea zachovávat celistvost svých sbírek, což ale znemožňuje navracení majetku lidem, kteří přišli o cenné sbírky v době nacismu.

Po rozsudku nejvyššího soudu se Peled a muzeum znovu obrátili na komisi, tentokrát se žádostí o odškodnění. "Silně jsme cítili, že kresby by měly zůstat v Britském muzeu, jakkoli mohou britské soudy nebo parlament rozhodnout o oprávnění muzeí a galerií vracet výtvarná díla uloupená nacisty," uvedl Peled.

Britská instituce čtyři obrazy - Svatá rodina Niccola dell'Abbateho, Madona s dítětem Martina Johanna Schmidta, Svatá Dorota a Ježíšek od žáka Martina Schongauera a návrh knižní ilustrace Nicholase Blakeyho - získala v roce 1946. Ve Feldmanově sbírce bylo asi 750 obrazů. Část jich byla podle některých zpráv nalezena po válce na Moravě.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | svět - svet