Visegrádsky summit stroskotal skôr, ako sa začal

Schôdzka predsedov vlád krajín visegrádskej skupiny - Českej republiky, Maďarska, Poľska a Slovenska - stroskotala skôr, ako sa začala. Premiér Mikuláš Dzurinda včera oznámil, že na ňu nepôjde, lebo nedávne vyjadrenia jeho maďarského partnera Viktora Orbána nevytvárajú vhodný rámec k zamýšľanému rokovaniu. Rovnako sa rozhodol aj predseda vlády Českej republiky Miloš Zeman a poľský premiér Leszek Miller pochopil tieto kroky svojich partnerov. Summit visegrádskych premiérov sa mal uskutočniť 1. marca v maďarskom Keszthelyi pri Balatone.

V Bratislave krátko pred oznámením Dzurindovho rozhodnutia pozvali na ministerstvo zahraničných vecí maďarského veľvyslanca na Slovensku Miklósa Borosa. Povedali mu, že niektoré kroky Maďarska v medzinárodnej politike sú kontraproduktívne. Týka sa to "spochybňovania podpory Maďarska ambíciám Slovenska stať sa členom Severoatlantickej aliancie", čo odznelo v Orbánovom vystúpení v rozhlase. Takisto za kontraproduktívne pokladajú Orbánovo "otváranie mŕtvych historických tém, ako sú Benešove dekréty vo vzťahu s uchádzaním sa Slovenska o členstvo v Európskej únii".

Orbán v stredu v Európskom parlamente vyhlásil, že Slovensko a Česká republika musia pri vstupe do Európskej únie odstrániť Benešove dekréty.

Dzurinda prekonzultoval vzniknutú situáciu so svojim partnermi Zemanom a Millerom. Zemanov hovorca Libor Rouček pre naše noviny potvrdil: "Český premiér sa rozhodol nezúčastniť sa na pripravovanom summite vzhľadom na nedávne výroky maďarského premiéra týkajúce sa Benešových dekrétov."

Maďarský minister zahraničných vecí János Martonyi vyslovil poľutovanie nad tým, čo sa stalo. Podľa neho sa spomínané historické fakty (Benešove dekréty z konca druhej svetovej vojny) netýkajú našich dvojstranných vzťahov a visegrádskej spolupráce. Dzurindovo a Zemanovo rozhodnutie podľa neho nie je odôvodnené, lebo na plánovanom summite mali prerokovať otázky spoločného záujmu vo finančných otázkach súvisiacich so začleňovaním do Európskej únie.

"Premiér Orbán sa musí rozhodnúť, či sa vráti k pokojnému, priateľskému a európskemu dialógu, alebo sa bude ďalej nacionalizovať," vyhlásil včera Dzurinda. Konanie maďarského premiéra dáva do súvislosti s blížiacimi sa parlamentnými voľbami u našich južných susedov. Za nebezpečné však považuje, že Orbán svojimi výrokmi môže poškodiť "všetko pozitívne, čo sme za tri a pol roka v našich vzájomných vzťahoch vybudovali". Dzurinda povedal, že jeho rozhodnutie nestretnúť sa so svojím maďarským partnerom sa týka výlučne spomínaného stretnutia predsedov vlád V4. Na otázku, či bude od maďarskej strany žiadať za Orbánove výroky ospravedlnenie, premiér konštatoval, že treba zachovať pokoj a zbytočne situáciu nedramatizovať. "Moje pero je pripravené 24 hodín denne a už dosť dlhý čas," uviedol Dzurinda na adresu dohody o vyriešení situácie, ktorá vznikla po prijatí zákona o zahraničných Maďaroch. Pripustil, že takú dohodu slovenská strana nájde až s novou maďarskou vládou, ktorá vzíde z aprílových parlamentných volieb.

Prezident Rudolf Schuster nechcel komentovať rozhodnutie Mikuláša Dzurindu nezúčastniť sa na plánovanom stretnutí premiérov V4, verí však, že Dzurinda sa rozhodol po zrelej úvahe a so všetkou zodpovednosťou.

(jl), (ml), Pravda

obsah | svět - svet