Američtí konzervativci ocenili Miladu Horákovou

Česká politička Milada Horáková, která byla popravena ve vykonstruovaném politickém procesu v padesátých letech, byla oceněna nadací pro vybudování washingtonského památníku obětem komunismu. Ocenili ji Medailí svobody pojmenovanou po amerických prezidentech Harry Trumanovi a Ronaldu Reaganovi.

Stejného ocenění se na českém velvyslanectví ve Washingtonu dostalo také předsedovi vlivné konzervativní organizace Heritage Fundation Edwinu Feulnerovi.

Při slavnostním večeru, jehož se zúčastnil odstupující ministr obrany USA Donald Rumsfeld a předseda branného výboru Senátu, republikán John Warner, převzala vyznamenání za Miladu Horákovou její dcera Jana Kánská. Horáková se stala trvalým symbolem odboje proti komunistickému režimu, trvalou připomínkou jeho nelidských zločinů, napsal český prezident Václav Klaus v dopise, který přečetl velvyslanec Petr Kolář.

Za obranu svobody a demokracie zaplatila nejvyšší cenu - navzdory protestům celého světa, včetně významných osobností, jako byl někdejší britský ministerský předseda Winston Churchill či vědec Albert Einstein, připomněl Klaus. Na adresu Edwina Feulnera uvedl, že je jedním z těch, jejichž myšlenky a sociální aktivity umožnily, aby se ideje svobody a demokracie staly obsahem praktické politiky a vedly svobodný svět k vítězství nad komunistickým totalitarismem.

S výstavbou památníku více než stu milionů obětí komunismu na celém světě se začalo letos koncem září, hotový má být příští rok v červnu. Dílo má být třímetrovou replikou sochy Demokracie vztyčené v roce 1989 na náměstí Tchien-an-men v Pekingu svobodomyslnými studenty, proti nimž tvrdě zasáhla čínská policie a armáda. Inspirací jim byla socha Svobody v New Yorku.

Památník ve Washingtonu bude postaven "na počest těch, kdo úspěšně vzdorovali komunistické tyranii, a k výchově současných a příštích generací o komunistických zločinech proti lidskosti", uvádí nadace, kterou vybudováním památníku pověřil Kongres USA. O jeho ustavení rozhodl americký parlament v roce 1993.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | svět - svet