Země EU přivírají dveře českým studentům

Sotva se Čechům otevřely brány unijních univerzit, začínají se zase přivírat. Školy v řadě členských států EU totiž čelí nebývalému zájmu zahraničních zájemců o studium a rozhodly se to řešit. Po národních vládách požadují, aby počet cizích studentů na univerzitách omezily zákonem, a daly tak víc šancí domácím uchazečům. Například třetinu studentů na lékařských fakultách v Dánsku tvoří Švédové. Dánská vláda se nechce s vytlačováním místních smířit, a uvažuje proto o zavedení limitů pro cizince.

Zástupci dánského ministerstva školství minulý týden v Praze sondovali, jak by se Češi na případné zavedení kvót tvářili. "Řekli jsme dánským kolegům, že jejich stanovisko považujeme za nerozumné, protože jde proti obecným tendencím v EU," řekl Josef Beneš, který na ministerstvu školství vede odbor vysokých škol.

Dánský ministr školství a vědy Helge Sander však požaduje, aby se tímto problémem zabývala celá unie. Sander má podporu v zemích, jako je Rakousko a Belgie, které kvóty pro zahraniční studenty zavádějí už od září. Rakušané a Belgičané to udělají i přesto, že soud Evropské unie letos na jaře jasně řekl, že je takový postup nezákonný. Do problému se už vložila i Evropská komise, která je ale zatím bezradná.

Rakousko se rozhodlo zavést kvóty pro přespolní studenty, aby zamezilo nájezdu německých studentů na jeho univerzity. Od září bude 75 procent míst na tamních fakultách všeobecného lékařství a stomatologie rezervováno pro Rakušany.

Pro Němce, ale také Čechy či Slováky, bude k dispozici pětina míst a zbytek se nechá pro zájemce z nečlenských států unie. Podobně se chce zachovat Belgie, na jejíchž některých fakultách, například veterinárních, tvoří až 86 procent studentů Francouzi.

Ministryně frankofonní vlády Marie-Domenica Simonetová chce množství zahraničních studentů na nejvytíženějších školách zastavit na třiceti procentech, a tím zkomplikovat útěk francouzských studentů za levnějším a dostupnějším vzděláním do Belgie.

Soud Evropské unie ale kvóty letos na jaře označil za nezákonné. Vídeň však tvrdí, že jsou v souladu s unijními pravidly, a je připravená na případnou soudní bitvu.

Do hry nyní vstoupila Evropská komise coby strážce rovných podmínek v unii, sama si nicméně neví rady. "Jsme nepřátelé kvót, a zejména těch postavených na národnostním principu," prohlásil jeden z mluvčích komise Martin Selmayr. Dodal, že s rakouskou a belgickou vládou už komise o věci "diskutuje" a výsledek debaty by měl být "včas" znám. Na otázku, jak může stát omezit právo na studium, aniž by zároveň porušil základní smlouvu unie, neodpověděl.

"To, co teď hledáme, je právě takové řešení," dodal pouze a odmítl odpovědět i na to, zda proti Rakousku či Belgii zahájí komise řízení kvůli porušení evropského práva, jestliže zmíněné státy skutečně kvóty zavedou. Největší nápor zahraničních studentů je na univerzity ve Velké Británii a potom v Německu a Rakousku. Na českých vysokých školách studuje přes dvacet tisíc cizinců, tedy asi osm procent z celkového počtu posluchačů. Významnou část, celkem 17 tisíc, tvoří studenti ze Slovenska. Ti v Česku nejčastěji studují práva a lékařství. Podle Josefa Beneše z ministerstva školství však v žádném případě není důvod jakékoliv kvóty pro studenty ze Slovenska zavádět. "Jsme obecně proti takové regulaci," řekl Beneš. Podle něho chce ministerstvo naopak počet zahraničních studentů ještě zvyšovat. "Pokud u nás zůstanou, zůstává tu kvalitní část jejich populace. Pokud odjedou, přispěje to zase k navázání kvalitních obchodních vztahů," řekl Beneš.

KATEŘINA ŠAFAŘÍKOVÁ, JANA MACHÁLKOVÁ

obsah | svět - svet