Maďarsko neustúpilo, ráta so slovenským nie

Slovensko-maďarské vzťahy čaká nová zaťažkávacia skúška. Budapeštianska vláda cez víkend získala súhlas zahraničných Maďarov s úpravou krajanského zákona. Maďarsko však vopred ráta s tým, že zákon ani po navrhnutých úpravách pre Bratislavu nebude prijateľný. A to napriek tomu, že novela má vyjsť v ústrety pripomienkam európskych inštitúcií.

"Je možné, že jeden zo susedov novelu nepodporí," pripustil podľa agentúry MTI so zjavnou narážkou na Slovensko šéf diplomacie László Kovács. "Takéto správanie však môže viesť k izolácii v Európe," varoval minister Slovensko. Podľa Kovácsa zmyslom úpravy krajanského zákona nie je získať bezvýhradný súhlas susedných krajín. "Podstata je, aby nebránili jeho uplatňovaniu."

Ani predseda SMK Béla Bugár si nie je istý, či zmena niektorých ustanovení zákona uspokojí slovenskú vládu. "Na základe doterajších vyjadrení Mikuláša Dzurindu si myslím, že upravenou verziou krajanského zákona premiér nadšený nebude," cituje TASR Bugára. "Pán Bugár pozná moje postoje," komentoval to pre televíziu TA3 Dzurinda, ktorý už minulý týždeň zákon ako taký odsúdil.

"Je to zlý zákon, pretože jeho aplikácia by znamenala zasahovanie do právnej zvrchovanosti Slovenskej republiky a mala by exteritoriálne účinky," vyhlásil Dzurinda v rozhovore pre český denník Právo. Zopakoval v ňom, že najlepším riešením by bolo neuplatňovať zákon voči Slovensku.

IVAN DRÁBEK, PRAVDA

obsah | svět - svet