Nacista půjde za masakry na Slovensku před soud

Údajný nacistický zločinec Ladislav Nižňanský (86) se bude před německým soudem zpovídat ze 164 vražd spáchaných na Slovensku během 2. světové války. Oznámilo to ve středu státní zastupitelství v Mnichově.

Obviněný, naturalizovaný Němec narozený na Slovensku, za války velel slovenské části komanda Edelweiss, které prohledávalo tamní podhůří.

Za údajnou podporu ozbrojenců bojujících proti Němcům nařídil na jaře 1945 vyvraždění dvou vesnic: Ostrý Grúň a Kl´ak. Nacisté tehdy shromáždili na vybraném místě 146 vyděšených obyvatel, včetně 70 žen a 51 dětí. Následoval masakr - nikdo nepřežil.

Nižňanský byl navíc soudem obviněn také z vražd 18 Židů, které měla jednotka na základě jeho rozkazu postřílet v únoru 1945 v obci Kšina. Mezi mrtvými bylo 14 žen a dětí.

Československé soudy nacistu v jeho nepřítomnosti za zvěrstva v roce 1962 odsoudily k trestu smrti. Pachatel ale nebyl do ČSSR vydán.

Soudy v členských zemích Unie se snaží dostihnout vrahy, kteří často prožili klidné životy v Německu či jižní Americe, aby za masakry před více než 59 lety řádně pykali. Zločiny proti lidskosti se totiž podle mezinárodního práva nepromlčují.

NOVINKY

obsah | svět - svet