Neumannová má druhé stříbro

Lyžařka Kateřina Neumannová má ze zimních her v Salt Lake City dvě stříbrné medaile! Všechno je opět jinak. Dopující Ruska Danilovová vrátí zlato za olympijskou kombinaci. Neumannová postoupí ze třetího místa na druhé.

Již dříve, po vyloučení Lazutinové, dostala stříbro i za běh na 15 km. V Ramsau právě končila odpolední trénink, když se zprávu o další změně pořadí dověděla. "To jsem vůbec nečekala! Je to jiná situace než s diskvalifikací Lazutinové." Začne další kolečko výměn medailí. "Už je to trochu cirkus, co?" přikývla. "Jsem za stříbro ráda. Ale stejně je olympiáda znehodnocená. Kdyby tam Mühlegg a Rusky nejeli, závody by se vyvíjely úplně jinak."

Mezinárodní sportovní soud (CAS) vyhověl v Lausanne stížnosti Kanadského a Norského olympijského výboru. Olga Danilovová a Johann Mühlegg jsou vyloučeni ze všech závodů, jichž se na hrách v Salt Lake City zúčastnili. Tak zní konečný rozsudek. Oba byli na hrách usvědčeni z aplikace zakázaného darbepoetinu. Původně je diskvalifikovali pouze ze závěrečných maratonů. Teprve včera CAS verdikt změnil. Odmítl argumenty obhajoby, že takový postup je v rozporu s Olympijskou chartou. Hry tedy mají nové šampiony.

Běžecká kombinace žen: Scottová z Kanady. Kombinace mužů: společně Norové Alsgaard a Estil. 30 km mužů: Rakušan Hofmann. Neumannová prohrála souboj o prvenství se Scottovou o pouhou desetinu vteřiny! "Vždyť já vlastně bojovala o zlato," pochopila v Ramsau. Ke zrádné myšlence se neustále vracela. "Pořád se mi honí hlavou, že jsem možná tak těsně přišla o jediný olympijský titul, který jsem kdy mohla získat. Kolik mi chybělo? Tři čtyři centimetry. Vědět, že v sázce je zlato, třeba bych spurtovala jinak..."

Lausannský soud uložil Mezinárodnímu olympijskému výboru, aby do 15. března přijal rozhodnutí, které bude v souladu s jeho výrokem. "Na první pohled možná nevypadají posuny v pořadí nejlépe," řekl prezident Českého olympijského výboru Milan Jirásek. "Ale spravedlnost se ve sportu prosazuje jen ztěžka. Musíme po té cestě kráčet dál. Jednou dojde na každého."

Za kombinační bronz patřilo běžkyni 300 tisíc korun. Stříbrnou medaili však honoruje Český olympijský výbor prémií půl milionu. "Doplatíme. K této povinnosti se hrdě hlásíme," ujistil František Dvořák, místopředseda ČOV. Večer vtrhnul do penzionu v Ramsau reprezentant Martin Koukal. "Teď jsem potkal Kanaďany, jak tahají lahváče. Jde se slavit," ponoukal Neumannovou. Jen se pousmála. "Radši bych už oslavovala něco aktuálního." Zítra se na trati volné desítky vrátí po 21 měsících do Světového poháru.

TOMÁŠ NOHEJL, TOMÁŠ MACEK

obsah | svět - svet