V Basře byla slavnostně otevřena česká vojenská nemocnice

Nástupem české vojenské jednotky a vztyčením české státní vlajky byla dnes v jihoirácké Basře slavnostně uvedena do provozu česká 7. polní nemocnice. Stalo se tak s téměř dvoutýdenním zpožděním proti plánu. Zdržení zavinily průtahy při letecké přepravě materiálu a také komplikovaná úprava terénu, na kterém byly objekty lazaretu vybudovány.

Polní nemocnice nasazená v rámci humanitárního programu obnovy Iráku měla původně začít naplno fungovat už 6. května, kdy Basru navštívil ministr obrany Jaroslav Tvrdík.

Výstavba v areálu někdejší irácké vojenské nemocnice ovšem mimo jiné vyžadovala zpevnění podloží, místa určená pro některé části lazaretu museli čeští vojáci kupříkladu vybetonovat. Čeští zdravotníci nicméně v Basře v improvizovaných podmínkách poskytovali lékařskou pomoc již od konce dubna.

V polní převazovně, kterou nyní česká vojenská nemocnice nahradí, čeští lékaři za poslední tři týdny denně ošetřili průměrně 50 nemocných. Pacienti kupříkladu přicházeli s popáleninami, průjmy a neléčenými chronickými nemocemi.

Česká vojenská nemocnice původně stavěná hlavně jako chirurgické zařízení s sebou do Iráku přivezla také zubní lékaře, dětského lékaře či mikrobiologa a hematologa. Lékaři prodělali školení o chování k místnímu obyvatelstvu, o islámu, i o chorobách pro Středoevropana neobvyklých. Osazenstvo lazaretu má čítat asi 280 lidí.

V jihoirácké Basře byl 18. května s téměř dvoutýdenním zpožděním oficiálně zahájen provoz české 7. polní nemocnice

NOVINKY

obsah | svět - svet