Česká topmodelka v Thajsku bojovala o život

Jedna z nejkrásnějších Češek, topmodelka Petra Němcová, byla v neděli v Thajsku vážně zraněna ničivou vlnou tsunami. Pětadvacetiletá kráska byla v domku na pláži v Pchukétu, když vlna udeřila. Ještě se stačila zachytit palmy a pak i přes zranění vzdorovala proudící vodě osm hodin. Až potom ji vysvobodili a převezli do nemocnice. Dnes by měla být spolu s dalšími dvěma Češkami dopravena do Bangkoku. Má zlomenou pánev a lékaři se obávají možnosti vnitřních zranění. "Úlomky kosti mohly zasáhnout některé vnitřní orgány," řekla listu Němcová, jejíž bolesti tiší podle deníku morfium.

"Vlna měla obrovskou sílu," řekla později Němcová listu New York Daily News. "Slyšela jsem nářek lidí, výkřiky dětí, volání o pomoc. A po pár minutách už nebylo slyšet nic." Němcová obývala společně s přítelem, fotografem Simonem Atleem, bungalov na pláži. "Když jsem zaslechla výkřiky, vyhlédla jsem z okna. Viděla jsem, co se děje a stačila jen vykřiknout: Rychle na střechu! Ale nestihla jsem to. Vlna nás pohltila a doslova vytáhla z domu. Bylo to tak silné, že jsme nemohli dělat vůbec nic, ani vstát. Mně se podařilo zachytit se větví palmy, ale Simona voda odnesla zpátky na moře. Je to hrůza, já měla štěstí, ale Simona nemohu najít," sdělila s obtížemi Němcová.

Před smrtící vodní stěnou nebylo úniku. Zatímco Němcová se zachránila, když se zachytila palmy, Atlee zmizel, pohlcen vlnou. Z palmy pak sledovala veškerou hrůzu okolo. Viděla bezvládná těla, která unášel proud. "Chtěla jsem jen přežít. Snažila jsem se proto myslet pozitivně," uvedla Němcová. "Všude kolem v první chvíli křičeli dospělí i děti a volali o pomoc. Po pár minutách už ale děti nebylo slyšet."

Pak ji konečně vysvobodili. Prožila strašlivé hodiny v bolestech, navíc se do ní opíralo žhavé thajské slunce. Ihned ji letecky převezli do do nemocnice. Společně se dvěma Češkami ležela v jihothajském Pchúketu. Dnes jsou na cestě do nemocnice v Bangkoku, oznámil český velvyslanec v zemi Jiří Šitler. "Ani jedna z těch tří žen není v ohrožení života," řekl velvyslanec. Podle něj zůstanou Češky v bangkokské nemocnici několik dnů, pak místní lékaři rozhodnou, zda jim jejich zdravotní stav dovolí přesun do lékařských zařízení v Česku.

O příteli žádné zprávy

Němcová se okamžitě po záchraně ptala po příteli. Ale nikdo jí nebyl schopen říci, co se se známým módním fotografem stalo. O třiatřicetiletém Londýňanovi nejsou žádné zprávy. "Jen doufáme," řekla Atleeho mluvčí Eve Stonerová. "S postupem času jsme stále nervóznější."

Němcová se objevila v plavkách na titulní stránce časopisu Sports Illustrated, pózovala i v časopisech Marie Claire a Vogue. Propagovala prádlo Victoria's Secret a dělala modelku pro firmy Max Factor, Cartier a La Perla. Atlee (33) nedávno fotografoval Němcovou pro její kalendář pro rok 2005. Se SImonem, který se stal jakýmsi jejím "dvorním" fotografem, udržuje Němcová důvěrný vztah již dva roky. V Thajsku chtěli strávit dva až tři týdny a věnovat se výhradně odpočinkovému programu. Němcová údajně objednala cestu jako překvapení pro svého přítele, jehož rodina ani nevěděla, kde je.

Pomohli nám, my musíme pomoci jim

Na tragickou zprávu o osudu české topmodelky reagovala se zděšením ředitelka Nadace Terezy Maxové Tereza Plášková, která s ní byla během dvou charitativních akcí v Praze v úzkém kontaktu. "Petra a Simon jsou lidé se srdcem na dlani, kteří jsou ochotní pomoci potřebným za každých okolností. Petru naše nadace před rokem a také naposledy před několika týdny pozvala na charitativní galavečer. Naposledy zde byla i se svým přítelem, který fotil v kojeneckém ústavu v Praze 4 děti a sestřičky. Před několika dny se Simon potkal s Terezou Maxovou v Londýně a předal jí fotky z Prahy, které při poslední návštěvě nafotil! S Petrou jsme plánovali další charitativní spolupráci. Ona je úžasný člověk. Jsem z toho naprosto zdrcená. Je to strašná zpráva. Dnes by měla za mnou na chalupu Tereza přijet a musíme vymyslet, jak Petře pomoci!"

Strašná zpráva

Kamarádka Petry Němcové modelka Simona Krainová je z jejího tragického osudu v šoku. "Petra se mi zmiňovala, že chtějí se Simonem jet o vánocích do Thajska....Je to strašné. Nejen to, že je zraněná, ale také, že Simon je nezvěstný. Musí prožívat strašné chvíle - oni jsou na sebe se Simonem strašně fixovaní. Petra ho strašně miluje a jezdí všude spolu...Jestli se nenajde neumím si to vůbec představit!" říká smutně Krainová Ani Milada Karasová, ředitelka agentury Czechoslovak Models, která v Čechách zastupuje Evu Herzigovou a dlouhou dobu i Simonu Krainovou se nezmohla víc, než zděšení: Petra je skvělý člověk a jako modelka je výborná. To se nemělo stát. Je to strašné!"

BLESKOVKY

obsah | svět - svet