Pavel Nedvěd, fotbalista číslo 1

Dvaadvacátý vítěz ankety magazínu World Soccer se jmenuje Pavel Nedvěd. Čtenáři zvolili českého záložníka nejlepším fotbalistou světa roku 2003.

První je hvězda Juventusu Turín a za ní dlouho nikdo další. V hlasování více než sedmi stovek čtenářů prestižního britského časopisu World Soccer získal reprezentační kapitán Pavel Nedvěd přes třetinu všech hlasů!

Potom s minimálními rozdíly následují nizozemský ostrostřelec van Nistelrooij, španělský útočník Raúl a italský veterán Maldini.

"To bych v životě nečekal. Díky, je to hezké," reagoval Nedvěd, když se výsledky dozvěděl. Anketu vyhrál jako první Čech v historii. Prosinec přináší jedno vyhlášení za druhým, fotbalové ankety za rok 2003 mají stále stejné favority. A Nedvěd patří mezi ty nejžhavější.

Tančí kolem dvou Zlatých míčů, což jsou názvy dvou individuálních trofejí. Po včerejšku nakročil k pátému vítězství v anketě českých novinářů, po podzimní části vede s obrovským náskokem. Měl výjimečnou sezonu v Juventusu i v reprezentaci. "Ale nepřehánějte zase," smál se.

Za deset dní se pak dozví celý svět, jestli Nedvěd zvítězí v nejsledovanější anketě. Od roku 1956 předává magazín France Footbal naleštěný Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu, který hraje v Evropě. "Po Itálii se rozkřiklo už teď, že vyhrál. Musel jsem kvůli tomu včera Pavlovi snad osmkrát volat. Planý poplach, vždyť to ještě nikdo nemůže vědět," krotil nadšení hráčův manažer Zdeněk Nehoda.

Jisté je, že Nedvěda kdekdo favorizuje, třeba fotbalové legendy Beckenbauer nebo Platini. Také poločas české ankety to potvrdil: poprvé se stalo, že na všech 99 platných lístcích se objevilo jediné vítězné jméno, Nedvědovo. "Jak to? Vždyť třeba Karel Poborský měl fantastický půlrok," bránil se "poloviční" vítěz. Poborský skončil s mankem 526 bodů druhý, třetí útočník Jan Koller ztratil 675 bodů. Celkový vítěz bude znám zřejmě až po letním mistrovství Evropy, hlasy z druhé části se sečtou s podzimem. O triumf by Nedvěda mohlo připravit snad jedině vážné zranění, kvůli kterému by pár měsíců vynechal.

Do konce roku zbývají Nedvědovi tři zápasy. Při středeční Lize mistrů proti Pireu nebyl ani na lavičce, polykal doma antibiotika a léčil virózu. Včera byl poprvé v posilovně, dnes poprvé vyběhne na hřiště a v neděli už proti Parmě nastoupí.

V týdnu nejspíš vynechá duel v Italském poháru, ale příští neděli ligu v Lecce určitě ne. "Musíme třikrát vyhrát a pak mám konečně šest dní dovolenou," říká Nedvěd. Je kolem něho poslední dny hodně rušno. Juventus s ním chce o dva roky prodloužit smlouvu do léta 2008, on o tom nechce ani jednat. Šušká se o zájmu Barcelony a především bohaté Chelsea. "Barcelona? To je jen výkřik do tmy," pravil manažer Nehoda. A Chelsea? Ruský magnát Abramovič nabízí 40 milionů eur, přes 1250 milionů korun. "Ale mně se z Turína nechce. A Juventus mě nechce prodat. Takže není co řešit," zopakoval Nedvěd. Pokud by vyhrál Zlatý míč, jistě se jeho cena ještě vyšroubuje. A kdo by nechtěl mít v sestavě nejlepšího fotbalistu Evropy roku 2003?

Nejlepší fotbalista 2003 podle World Soccer

1. NEDVĚD (Česko, Juventus) 35,9 %
2. van Nistelrooij (Niz., Manchester) 9,5
3. Raúl (Šp., Real) 9,1
4. Maldini (Itálie, AC Milán) 8,2
5. Henry (Francie, Arsenal) 6,1
6. Ronaldo (Brazílie, Real) 4,3
7. Makaay (Nizozemsko, Bayern) 4,0
8. Ševčenko (Ukrajina, AC Milán) 2,8
9. Roberto Carlos (Brazílie, Real) 2,6
10. Beckham (Anglie, Real) 2,1

Nejlepší trenér: 1. Ancelotti (Itálie, AC Milán) 19,6, 2. Lippi (Itálie, Juventus) 11,4, 3. Mourinho (Portugalsko, FC Porto) 10,9

Nejlepší tým: 1. AC Milán 23,4, 2. Juventus Turín 13,8, 3. Real Madrid 10,5... 6. ČESKO 5,2


Ve světě na Nedvěda pějí chválu

Rob Hogley, editor prestižního fotbalového serveru Soccerage. com, se po zveřejnění tří kandidátů na nejlepšího světového hráče FIFA pořádně rozčílil. A napsal: "Přečtěte si, prosím, znovu ta tři jména. Henry, Ronaldo, Zidane. Ne, nespletli jste se, vidíte správně. Jméno českého záložníka Pavla Nedvěda tam chybí! To je skandál!" Henry, Ronaldo, Zidane - a Nedvěd ne? Hogley si nad tím pomyslně ťuká na čelo.

Máte tu další důkaz, že Nedvědovo vychvalování není zdaleka českou specialitou. Naopak: jeho renomé ve světě, zdá se, v poslední době graduje. Sotva Florentino Perez, mocný šéf Realu Madrid, nedávno nekonkrétně prozradil, že chce do týmu přivést další esa, média přispěchala: "Může to být věd!" Byla to jednoduchá dedukce, v níž se nešlo splést: který klub by tahouna s výdrží koně nechtěl? A od představitelů Juventusu, kde záložník hraje, se ozvala ještě větší pocta: "Není na prodej!"

Před pár dny o Nedvědovi mluvil i Perezův konkurent, Joan Laporta z Barcelony. A současný hit? Ruský boháč Roman Abramovič by vytáhl v přepočtu 1,25 miliardy korun, aby Nedvěda získal pro Chelsea, kterou vlastní. Však také trenér anglické reprezentace Sven Göran Eriksson, jenž by mohl po mistrovství Evropy převzít právě Chelsea, nepochybuje: "Hvězdou nadcházejícího šampionátu bude Nedvěd!" Eriksson českého záložníka dobře zná, trénoval ho v Laziu, a přehled neztrácí ani nyní. Jak tedy podle něj hraje Nedvěd v Juventusu? "Je to perla, víc mluvit nemusím," prohlásil pro list The Sun.

Záplava superlativů se valí na Nedvěda. Trenéra českého národního týmu Karla Brücknera ještě můžete podezírat z vlastenectví, když říká: "Na vítěze Zlatého míče nevidím nikoho kromě Nedvěda." Jenže podobně mluví třeba i Roberto Mancini, kouč Lazia. A ten, po úterním krachu v Lize mistrů se Spartou, zřejmě Čechy dvakrát nemusí. "Pavel je děsivý," tvrdí Mancini. "Stíhá útočit i bránit vždy v té nejvyšší kvalitě. Zlatý míč si zkrátka zaslouží."

Stále nemáte lichotek dost? Tady je možná ta největší. "Juventus stál dřív na Platinim, pak možná na mně, ale teď není pochyb, že stojí na Nedvědovi," tvrdí francouzská superstar Zinedine Zidane.

Ještě na jeden názor jsme zapomněli, na názor fanoušků. "Jestli Pavel nezíská Zlatý míč, jsou hlasující banda tupců," napsal včera jeden z fanoušků v internetové diskusi na stránkách Juventusu.

JAN PALIČKA, FILIP SAIVER

obsah | svět - svet