Navrátilová zbořila vlastní rekord

Vlastní zápis v Guinnessově knize rekordů opravila v sobotu Martina Navrátilová. Ve věku 46 let, 2 měsíců a 17 dní posunula hranici pro nejstarší tenistku, která kdy vyhrála profesionální turnaj žen.

"Věk je jenom číslo, ale uznávám, že já jsem extrém," pravila americká tenistka českého původu poté, co se sedmnáctiletou Ruskou Světlanou Kuzněcovovou vyhrály čtyřhru na turnaji série WTA Tour v australském Gold Coast. Ve finále porazily duo třiadvacetiletých Francouzek, Dechyovou a Loitovou, 6:4, 6:4. Pro Navrátilovou to byl 167. titul kariéry ve čtyřhře, což je rovněž historický rekord. Stejný počet turnajů vyhrála i ve dvouhře, s níž se oficiálně rozloučila v roce 1994. O šest let později se vrátila k příležitostným čtyřhrám. A loni ve 45 letech znovu vyhrála turnaj s Běloruskou Zverevovou v Madridu, odkud do soboty držela původní věkový rekord nejstarší šampionky čtyřhry.

"V průběhu turnaje jsme se dobře sehrály a myslím, že za týden na Australian Open můžeme něco předvést. Když nám vyjde den, jsme schopné porazit kohokoli," myslí si Navrátilová o partnerství s Kuzněcovovou, juniorskou mistryní světa z roku 2001, která loni rázně vstoupila mezi dospělé. Vyhrála dva turnaje ve dvouhře a tři ve čtyřhře (všechny se Španělkou Sanchezovou-Vicariovou) a prosadila se až na 43. místo světového žebříčku dvouhry. Když se Kuzněcovová v červnu 1985 narodila, byla Navrátilová téměř v devětadvaceti letech na vrcholu kariéry. Právě šla za šestým z devíti titulů ve dvouhře ve Wimbledonu. Svých 56 titulů z turnajů Grand Slamu ve dvouhře, čtyřhře a mixu nasbírala Navrátilová do doby, kdy Kuzněcovové bylo deset. První turnaj ve čtyřhře vyhrála Navrátilová jedenáct let předtím, než její současná deblová partnerka přišla na svět.

"Netvrdím, že jsem příklad hodný následování, ale každý má v sobě netušené schopnosti," vzkázala Navrátilová.

(ap, čen), MF DNES

obsah | svět - svet