Kongres USA podporil vstup Slovenska do NATO

Rezolúciu, vyjadrujúcu individuálnu podporu Slovenskej republike pre vstup do NATO, schválila v pondelok Snemovňa reprezentantov Kongresu Spojených štátov amerických. Rezolúcia HR 253 zároveň oceňuje pokrok Slovenska od získania samostatnosti a dosiahnuté výsledky v oblasti reforiem posledného obdobia. Rezolúciu ešte v októbri 2001 predložil kongresman Demokratickej strany za štát Michigan Bart Stupak, ale na hlasovanie sa dostala po schválení v Zahraničnom výbore Snemovne v septembri až teraz pred novembrovým summitom NATO v Prahe.

Prijatie SR do NATO by podľa jej textu znamenalo významný prínos k európskej bezpečnosti. Rezolúcia oceňuje významný pokrok, ktorý SR dosiahla v oblasti demokracie, ľudských práv a rozvoja slobodnej trhovej ekonomiky počas uplynulých štyroch rokov. Pozitívne hodnotí aj reformy slovenskej armády, ktoré sa uskutočňujú v úzkej spolupráci so Severoatlantickou alianciou, a zmieňuje sa o aktívnej účasti SR v mierových operáciách.

Snemovňa reprezentantov v pondelok schválila aj ďalšie dve rezolúcie, týkajúce sa rozšírenia NATO, informovala tlačová tajomníčka veľvyslanectva SR v USA Viera Viskupová. V rozpravách pred hlasovaním kongresmani okrem slov uznania krajinám strednej a východnej Európy zdôraznili, že napriek ich podpore tomuto procesu sa práca na poli reforiem ešte neskončila a všetky kandidátske krajiny musia pokračovať v úsilí na odstránení korupcie, etnickej a rasovej nenávisti a neprávostí na svojich obyvateľoch spáchaných v minulosti.

K rezolúcii, týkajúcej sa Slovenska, vystúpili s príspevkami spolupredseda Helsinskej komisie Chris Smith (Republikánska strana, New Jersey), ktorý konštatoval, že Slovensko prekonalo neľahké obdobie pod vládou premiéra Vladimíra Mečiara, ale vďaka "novej generácii múdreho a osvieteného vedenia krajiny" sa krajina dostala z izolácie a patrí jej za to rešpekt Kongresu USA. Smith tiež upozornil na to, že slovenské voľby v roku 1998 neboli náhodou, ale výsledkom aktivít prebudenej občianskej spoločnosti, ktorá potvrdila smerovanie Slovenska vo voľbách roku 2002.

Podľa Smitha priaznivý politický vývoj na Slovensku bude závisieť od troch faktorov: lojality opozície voči záujmom Slovenska, ktoré sú v mnohom v rozpore s úzkymi politickými záujmami opozičných strán, vyrovnaním sa s problematikou korupcie, ktorá "nepriaznivo vplýva na hospodársky rozvoj spoločnosti", a od toho, ako sa Slovensko vyrovná s "pliagou rasizmu voči Rómom". Etnická nenávisť nie je vlastná len Slovensku, je to regionálny problém, ale podľa Smitha Slovensko "nedokázalo dostať násilné rasové útoky pod kontrolu". Vyzval preto novú slovenskú vládu na prijatie asertívnych opatrení na ochranu rómskej populácie.

Predkladateľ rezolúcie Stupak vyzdvihol, že od roku 1998 sa "Slovensku podarilo vyviesť svojich občanov z medzinárodnej izolácie". Uviedol tiež, že k Slovensku ho púta krv jeho predkov, ktorí odtiaľ pochádzali. Kongresová rezolúcia nemá charakter záväzného právneho dokumentu. Vyjadruje len pohľad Snemovne, teda zástupcov amerického ľudu, na určitú problematiku, ktorá v tomto prípade vyznieva priaznivo nielen pre proces rozšírenia, ale aj Slovensko ako také.

Burns: SR je po voľbách vážnym kandidátom na vstup do NATO

Slovensko je po parlamentných voľbách vážnym kandidátom, aby dostalo pozvánku do NATO na pražskom summite. Uviedol to veľvyslanec USA pri NATO Nicholas Burns po stretnutí s predsedom vlády Mikulášom Dzurindom, ministrom zahraničných vecí Eduardom Kukanom a ministrom obrany Jozefom Stankom. Parlamentné voľby na Slovensku sa skončili podľa Burnsa s dobrým demokratickým výsledkom. Burns ocenil aj to, ako slovenská vláda pracuje na vstupe do aliancie, o čom svedčí vyslanie jednotiek do Afganistanu, Kosova a Bosny. Konečné rozhodnutie o prizvaní do NATO však padne podľa jeho slov až 21. novembra v Prahe. Veľký pokrok sa podľa veľvyslanca USA pri NATO dosiahol aj v oblasti reformy ozbrojených síl.

V rozhovore so slovenskými politickými predstaviteľmi naniesol i otázky, na ktorých by mala slovenská strana naďalej pracovať, ako je korupcia, ale i potreba zabezpečenia prístupu k tajným informáciám. Burns pozitívne hodnotil nielen vzťahy medzi SR a NATO, ale aj vzťahy medzi SR a USA.

(r)

obsah | svět - svet