Unikátní záznam z 11. září natočil Čech

Zatím jedinou videonahrávku zachycující náraz obou letadel do věží Světového obchodního střediska (WTC), kterou v neděli odvysílá americká televizní stanice ABC, pořídil český stavební dělník Pavel Hlava. Informoval o tom v sobotu server listu The New York Times, jenž také plnou hodinu jím pořízených záběrů získal.

Hlava v klíčových okamžicích seděl vedle svého bratra a šéfa ve sportovním voze a jeli z Brooklynu na Manhattan. Když vjížděli do Battery tunelu, točil věže WTC a zachytil náraz prvního letadla do severní věže.

Listu NYT řekl, že letoun ani neviděl, protože záznam sledoval na displeji videokamery s malým rozlišením a soustřeďoval se na natáčení věží. Pásek však ukazuje bělavý objekt zasahující věž, poté výron prachu z postranní zdi a šířící se stříbřitý oblak. Z tunelu do pekla Když projížděl tunelem, zaslechl zprávu, že malý soukromý sportovní letoun narazil do Světového obchodního centra. Pak se vynořili z tunelu a byli v šoku - věž byla v plamenech. Hlava točil dál.

Za jeho zády se brzy ozval hukot dalšího letounu a zachytil také jeho náraz do jižní věže. Na záznamu je i oranžová ohnivá koule, exploze a papíry létající na všechny strany.

Když se vraceli zpátky po Brooklynském mostu, zamířil kameru opět na jižní věž, která se naklonila ke straně a zřítila se.

Podle deníku NYT se jedná o druhý záznam okamžiku, kdy do jednoho ze dvou věží narazil první letoun. První pořídil francouzský filmový štáb, který natáčel dokument o newyorském hasičském elévovi ve zkušební době.

Syn vše málem smazal Unikátní Hlavův záznam newyorské tragédie se málem ztratil. Dělník žije v Ridgewoodu ve čtvrti Queens. Všiml si jednou, jak si jeho syn hraje s videokamerou a vymazává pásek. Zastavil kameru včas a tím zachránil klíčové záběry.

Hlava podle deníku NYT už předtím nabízel své unikátní video médiím v USA i v Česku, ale bez úspěchu. Nikdo neměl zájem. V Americe podle jeho tlumočníka Davida Melichara znesnadnily prodej videa jazykové problémy. Od teroristických útoků uplynulo tolik času, že pochyboval, zda o ně bude mít někdo ještě zájem. "Všichni jeho přátelé mu řekli - podívej, udělals chybu, čekal jsi moc dlouho," citoval list Melichara. Se snahou pásek zpeněžit prý nesouhlasil ani Hlavův šéf.

Pásku objevil fotograf

Skoro úplně zapomenutá videonahrávka se znovu objevila ve středu zájmu zcela náhodně. Jeden z přátel Hlavovy manželky získal kopii záznamu a vyměnil ji u jiného imigranta za smazání dluhu v baru. O kopii se dozvěděla další žena, která na ni upozornila fotografa na volné noze Waltera Karlinga a ten ji donesl do listu NYT. Karling, který se označuje za Hlavova agenta, řekl, že záznam nebyl prodán žádné televizi a ani The New York Times za něj neplatil. Jeho kopii se snaží pořídit i vyšetřovací americké federální orgány. Záznam může vnést světlo do příčin zhroucení severní věže, mimo jiné i tím, že určí cestovní rychlost letounu, který do ní narazil.

NOVINKY

obsah | svět - svet