Radost a trpké zklamání na ME v Mnichově

Druhou českou medaili, tentokráte stříbrnou, vybojoval na mistrovství Evropy v Mnichově překážkář Jiří Mužík. Ve finiši o prsa přesprintoval Poláka Januszewskiho. Smutně naopak dopadlo finále pro oštěpaře Jana Železného, kterému zkomplikovalo závod zranění.

"Jsem vicemistr Evropy, i když zatím si to ještě úplně neuvědomuji," lapal po dechu v cíli běhu na 400 m př. JIŘÍ MUŽÍK. Dalším vylepšením letošního maxima těsně uhájil stříbrnou pozici. "Jsem nadšenej!" jásal. Neztratil se ani finálový premiant ŠTĚPÁN TESAŘÍK, jenž doběhl šestý. "Byl jsem po dvou předchozích čtvrtkách tak unavený, že jsem při rozcvičce ani nebyl nervózní. Říkal jsem si, že bez adrenalinu snad nemůžu běžet. Jenže pak jsem přišel na stadion a bylo to..." popisoval svoje dojmy. Ani jeden z překážkářské dvojice však nenastoupí do dnešního štafetového rozběhu na 4x400 m. Nahradí je Jan Mazanec a Jiří Vojtík. Závod vyhrál v nejlepším světovém čase 47,59 s Francouz Stefan Diagana.

Druhé želízko v bavorském kotli mělo Česko v oštěpařském sektoru, bohužel Janu Železnému se soutěž vůbec nevyvedla a bez platného pokusu nepostoupil mezi nejlepších osm. Již počtvrté se z evropského titulu radoval Steve Backley, který předposledním pokusem přehodil suveréna letošní sezony Sergeje Makarova.

Hlavní postavou čtvrtého dne šampionátu byl však Řek Konstantinos Kenteris na trati 200 m. Olympijský vítěz ze Sydney, mistr světa z Edmontonu tak zkompletoval zlatý hattrick. A to druhým nejlepším evropským časem historie 19,85 s. Rychleji běžel pouze legendární Pietro Menea v Mexiku 1979. V dopoledních kvalifikacích se nedařilo českým atletům. Nejkratší překážky nezvládl Ladislav Burdel, v disku jej "napodobil" LIBOR MALINA. "Byl jsem dobře připravený a vůbec jsem nepředpokládal, že bych se do finále nedostal," říkal zkroušeně.

Mužík se stříbrem pomstil Polákům

Tak to Pavlu Januszewskému konečně ukázal! Víckrát v letošní sezoně JIŘÍ MUŽÍK trpěl před televizní obrazovkou "díky" tomu, že na velkých mítincích dostal přednost mezi čtvrtkaři-překážkáři Polák. Proto mu chtěl pětadvacetiletý svěřenec Dalibora Kupky ukázat, kdo je lepší. Ve včerejším finále na evropském šampionátu v Mnichově ho zdolal o tři setiny - a získal stříbro!

Souboj s Januszewským se rozhodl až na šachovnici. Byl jste si na cílové pásce jistý, že jste druhý?

"Ano. Viděl jsem, že běžíme na prsa a po všech těch letošních situacích, kdy mi 'sebral' místa na mítincích Grand Prix jsem si řekl, že mu to ukážu. Necítil jsem zášť, ale chtěl jsem předvést, kdo z nás je lepší. Jsem nadšenej! Jsem vicemistr Evropy, i když zatím si to ještě úplně neuvědomuji."

Kdy myslíte, že vás manažeři polských běžců "vyšachovali" z běhů?

"Když jsem viděl, že oba Poláci běží na mítinku Zlaté ligy v Oslo časy nad 49 vteřin, moc se mi to nelíbilo. Myslel jsem si, že na Zlaté lize v Římě jsem pátým místem a časem 48,77 ukázal, že mám slušnou formu. Jenže pak si zase Poláci vzpomněli, že by chtěli na mítinky a jeli. Mrzelo mě, když jsem viděl, jak sbírali body za časy kolem 49,20 s, když já běhal o půl vteřiny lépe. Ale všechno špatné je na něco dobré, alespoň jsem si šetřil achillovky."

Jaká byla třetí překážkářská čtvrtka v průběhu tří dnů?

"Nepovedená. Běžel jsem příliš blízko k překážkám zejména na první dvoustovce. Za tou poslední se mi navíc podlomila noha, šel jsem trochu do kolen. Posledních čtyřicet metrů jsem běžel silou vůle."

Vnímal jste soupeře? Jeden z favoritů Chris Rawlinson nedokončil, Ital Fabricio Mori skončil až za vámi...

"Stále jsem čekal Moriho a viděl jsem Diaganu a Januszewského. Myslel jsem si, že mezi námi čtyřmi se rozhodne o medailích."

Diagana zvítězil suverénním způsobem v nejlepším letošním světovém výkonu 47,58 s. Překvapilo vás to?

"Běžel jako malý bůh, dnes byl nad síly nás všech. A nejenom nás. Myslím, že i Felix Sanchez by s ním měl dnes problémy."

Diagana získal svůj první titul mistra Evropy, vy první velkou medaili na vrcholné akci. Nebylo čekání na ni příliš dlouhé?

"Jako nováček jsem vletěl do finále na mistrovství světa v Aténách 1997 a taky jsem si myslel, že medaile přijde jako voda. Uteklo pět let, ale přišlo to."

Mnozí vás řadili mezi mezi adepty na medaili. Sám jste po ní toužil....

"Ze semifinále jsem postoupil s nejlepším časem. Konečně jsem byl ve velkém finále v pořádné dráze. Věřil jsem si."

SPORT

obsah | svět - svet