Jaroslava Moserová navštívila krajany na Havaji

Druhá část dubnové návštěvy USA senátorky Jaroslavy Moserové patřila státu Havaj , kdy se jednalo vůbec o historicky první návštěvu vysokého státního představitele České republiky tohoto 50.státu USA a jediné bývalé monarchie ve svazku amerických států. Paní senátorce se na Havaji dostalo poct nejvyšších, promluvila k Senátu, byla přijata guvernérkou státu Lindou Lingle, přivezla do ČR nabídku partnerství města Honolulu a města Hilo a výměnou dvě studentská stipendia na havajské státní universitě.

Také na Havaji byla paní senátorka představena jako literární autorka : čtení Letter to Wollongong uspořádala pro své studenty a profesory University of Hawai´i v Honolulu v divadelním centru. Po něm následovala jako vždy velmi živá debata, kdy paní senátorka více než hodinu diskutovala o všech aspektech emigrace i o politické situaci v ČR tehdy a nyní. Bylo zřejmé, že toto téma velmi posluchače zaujalo, a protože se tak dělo na akademické půdě, bylo velmi otevřené a studenti zabrousili i do oblasti vnitropolitické havajské scény - emancipace Havaje.

Již při loňské návštěvě Havaje byla generální konzulka M.Fuchsová překvapena početnou krajanskou komunitou v Honolulu, kterou dlouhou dobu sjednocuje obětavý krajan Václav Pěnkava. Zahrnuje jak starousedlíky (např. 80 letou sokolku HenriettuTanuschku), tak "osmašedesátníky", ale v převážné většině mladé profesionály: děti "osmašedesátníků", kteří pracovně působí v Honolulu - jako např. Robert Pinkas, nebo Monika Brídl, a mladé odborníky z ČR a studenty. Jakmile se v tisku objevilo jméno paní senátorky, jejich počet se zdvojnásobil - na setkání přišlo více než 50 krajanů spolu s nejmladší půlroční Lindou.

Krajané jsou i jinak velmi činní, pravidelně každou neděli hrají volejbal a schází se při různých společenských příležitostech, které teď budou obohaceny i českou kulturou. Mladší generace v čele s Robertem Pinkasem totiž spolu s generálním konzulátem v Los Angeles plánuje uvádění českých filmů na videu a prvním z nich bude "Dvojrole", aby si tak znovu připomněli velmi podnětnou debatu s paní senátorkou.

Že všude máme své "domácí", se potvrdilo i během jednodenní návštěvy dalšího ostrova Havaje - Big Islandu, ve městě Hilo. Nejenže radní Gary Safarik po přidání české diakritiky jeho jménu nezapře své kořeny, stejně jako děkan fakulty umění a věd havajské university Stephen Hora, ale že v místní střední škole Hilo High School nás doslova ohromí ukázkami z loňského nastudování hry Václava Havla "Vyrozumění", jsme na "konci" světa tedy nečekali ! Další obětavá krajanka Alexa von Alleman shromáždila přes 20 krajanů z celého největšího ostrova Havaje, kteří přišli paní senátorku pozdravit a dokonce jí zazpívat a zahrát na ukulele několik typických havajských písní. Velmi jí děkovali za návštěvu, neboť bez ní, by se nikdy nebyli poznali, byť vedle sebe někteří z nich žijí 40 let.

Návštěva paní senátorky byla mimořádně úspěšná, nejen ve vztahu k jednáním na nejvyšších státních úrovních jak v Los Angeles, tak na Havaji, kdy se díky profesionalitě a charismatu senátorky Moserové stala také důstojnou propagací ČR před vstupem do Evropské unie, ale také ve vztahu ke krajanské komunitě a krajanské problematice. Senátorka doc. MUDr. Jaroslava Moserová, DrSc. svým vystupováním,šíří a všestrannosti znalostí zanechala nesmazatelný dojem důvěryhodné političky, které vedle "vysoké " politiky", jíž se věnuje s plným nasazením, nejsou cizí ani problémy obyčejných lidí, a to i v mezinárodním měřítku vzhledem k jejímu působení v UNESCO a dalších organizacích.

MARGITA FUCHSOVÁ

obsah | svět - svet