Moravcová absolútnou víťazkou SP

Martina Moravcová, slovenská plavkyňa s česko-slovenskými koreňmi študujúca v americkom Dallase, absolvovala skvelý víkend. Stala celkovou víťazkou Svetového pohára v krátkom bazéne a získala tak finančnú prémiu vo výške 50.000 dolárov, vyhrala všetky tri disciplíny, v ktorých štartovala, a vytvorila svetový rekord na 100 m motýlik časom 56,55. Doterajší najlepší svetový výkon legendárnej Američanky Jenny Thompsonovej z marca 2000 v Aténach prekonala o jedinú stotinu sekundy.

Päťnásobná najlepšia športovyňa Slovenska zároveň vytvorila v poradí už svoj šestnásty európsky rekord v krátkom bazéne a ôsmy na 100 m motýlik, pričom to bol už jej 187. slovenský rekordný zápis. Po druhý raz sa Moravcová dostala na motýlkarskej stovke pod magickú hranicu 57 sekúnd. Piešťanka v priebehu posledných ôsmich dní dvakrát prekonala európsky rekord na 100 m motýlik, keď najskôr na siedmom podujatí SP v Paríži zaplávala čas 57,09 a o štyri dni zlepšila svoje i európske maximum na tejto trati o ďalších 23 stotín. V Berlíne jednoznačne avizovala svoj útok na svetový rekord a jej zámer jej dokonale vyšiel. Za Slovenkou skončila na druhom mieste Američanka Rachel Komisarzová (58,05), tretia dohmatla Švédka Johanna Sjöbergová (58,64). Práve svetový rekord na záverečnom deviatom podujatí SP v nemeckom Berlíne rozhodol o jej celkovom víťazstve. Vďaka bodom za rekord získala už v sobotu náskok, ktorý jej najvážnejšia konkurentka v boji o túto poctu Ukrajinka Jana Kločkovová v nedeľu už nedokázala ohroziť.

V nedeľu počas druhého finálového dňa štartovala Martina Moravcová v dvoch disciplínach, pričom v oboch triumfovala a potvrdila tak vynikajúcu formu. Najskôr zvíťazila suverénnym spôsobom na 100 m voľným spôsobom časom 53,67. Dvojnásobná strieborná medailistka z OH 2000 v Sydney zaostala za svojím slovenským rekordom na krauliarskej stovke, ktorý vytvorila na ôsmom podujatí SP v Štokholme, o 27 stotín sekundy. Na druhom mieste skončila v Berlíne Švédka Johanna Sjöbergová (54,21), tretie miesto obsadila Nemka Petra Dallmannová (54,32). Aj vo finále 100 m polohové preteky s prehľadom zvíťazila časom 1:00,48 pred Dánkou Juliou Hjorthovou-Hansenovou (1:00,44) a Číňankou Xu Yanwei (1:01,63, 4).

(lw)

obsah | svět - svet