Slovenský pôvab na Broadwayi

Veľkonočná nedeľa sa pre New York stala prehliadkou slovenského pôvabu. V hoteli Marriott Marquise na Broadwayi sa konal historicky prvý ročník súťaže Miss Slovakia of the USA. Desať dievčat so slovenskými koreňmi, ktoré sa prebojovali až do finále, sa okúzlenému americkému publiku predviedli v štyroch súťažných disciplínach.

Kráľovnou večera sa stala 25-ročná rodáčka z Trebišova Katarína Frágnerová. Tá sa v závere okrem titulu Miss Slovakia of the USA 2002 mohla tešiť z niekoľkých hodnotých cien. Okrem iného dostala od poriadateľa súťaže spoločnosti Top Model Internacional aj kontrakt na honorovanú zmluvu na 50 000 amerických dolárov. Víťazka rovnako získáva ja právo reprezentovať svoju krajinu na celosvetovej súťaži Miss International 2002.

Na zábavnom večere, usporiadanom vo veľkom štýle, sa podielal celý rad známych osobností slovenského kultúrneho života. Na čele poroty zasadol patrón všetkých slovenských miss Jozef Oklamčák, ktorého agentura celé podujatie usporiadala. Z ďalších členov na seba najväčšiu pozornosť strhávali najmä známy choreograf a režisér Ján Ďurovčík, ktorý si celú šou vzal pod svoju režisérsku taktovku, v New Yorku žijúci režisér a moderátor Peter Justin Topoľský a legendárny slovenský hudobník a skladateľ populárnej hudby so svetovým renomé Pavol Hammel. Ten pochopiteľne v priebehu programu nemohol nevystúpiť, a tak sa broadwayské publikum mohlo okrem krásy nabažiť aj hodnotnej kultúrnej náplne. Okrem Paľa Hammela si v luxusnom americkom hoteli zaspievala aj slovenská speváčka Marcela Molnárová, ktorá finále Miss Slovakia of the USA zároveň moderovala.

Po vyhlásení výsledkov pózovali víťazka s prvou vicemis 22-ročnou Evou Jurinovou, pôvodom z Bratislavy, a druhou vicemis 22-ročnou Katarínou Törökovou z Nových Zámkov pre "lovcov" z amerických modelingových agentúr a nešetrili pri tom vybranou sortou tých najpriťažlivejších úsmevov. Veď aj to je cesta, ako môže prísť slovenské dievča ku šťastiu.

MARTIN PÍSECKÝ

obsah | svět - svet