Mintál si vystrieľal bronzovú kopačku

Slovenský futbalový reprezentant a najlepší kanonier nemeckej bundesligy Marek Mintál, ktorý v tejto sezóne zaznamenal 24 gólov v drese 1. FC Norimberg, obsadil v súťaži Zlatá kopačka 2004/2005 konečné 3. miesto.

To, čo sa nepodarilo Mintálovi, dokázal útočník španielskeho klubu FC Villarreal Diego Forlán, ktorý vďaka raketovému záveru sezóny v Primera división zaznamenal 25 gólov a spoločne s francúzskym útočníkom v službách Arsenalu Londýn Thierrym Henrym získal ocenenie pre najlepšieho kanoniera v Európe.

Uruguajský reprezentant Forlán sa stal súčasne najlepším strelcom španielskej ligy, pričom v poslednom ligovom kole zaznamenal dva góly do siete už druholigového UD Levante. Najlepší futbalista Afriky Kamerunčan Samuel Eto'o z FC Barcelony vyšiel v poslednom zápase gólovo naprázdno a spoločne s Mintálom obsadil bronzovú priečku, na ktorú sa dotiahol aj kanonier talianskeho Livorna Cristiano Lucarelli. Spomedzi elitnej päťky však treba vyzdvihnúť predovšetkým výkon Slováka Mintála, ktorý na rozdiel od svojich slávnejších kolegov nebojoval s Norimbergom o čelné pozície, ale o udržanie v bundeslige.

Konečné poradieo zlatú kopačku

1. Henry (Arsenal Londýn/Fr.) a Forlan (Villarreal/Urug.) obaja 25 gólov/50 bodov, 3. MINTÁL (1. FC Norimberg/SR), Eto'o (FC Barcelona/Kam.), Lucarelli (Livorno/Tal.) všetci 24/48, 6. Fatih (Trabzonspor/Tur.) 31/46,5.

NÁRODNÁ OBRODA

obsah | svět - svet