Kvalifikácia na MS 2006 čaká aj rozhodcu Ľuboša Micheľa

Nielen futbaloví reprezentanti, ale aj najlepší slovenský rozhodca posledných rokov Ľuboš Micheľ si musí účasť na finálovom turnaji majstrovstiev sveta 2006 v Nemecku vybojovať. Svoje kvality si najbližšie preverí na workshope rozhodcov vo Frankfurte nad Mohanom (12.-16. februára 2005).

,,Vedel som, že sa urobí širší výber. Ak mám povedať pravdu, nie som prekvapený. Skôr potešený, že vo vybratej skupine som aj ja. Zatiaľ je tam z Európy osemnásť ľudí a bude sa to redukovať na dvanásť. Teraz sa budem plne koncentrovať na to, aby som sa dostal do finálnej fázy,'' konštatoval Micheľ, ktorého vrcholy v rozhodcovskej kariére sa viažu k semifinálovým zápasom na EURO 2000 (Francúzsko - Portugalsko) a MS 2002 (Brazília - Turecko).

Micheľ figuruje v 46-člennom zozname kandidátov na post hlavných arbitrov pre MS 2006 v Nemecku. Z kompletného zoznamu vyselektuje FIFA na začiatku budúceho roka 30 rozhodcov z celého sveta, ktorí budú nominovaní na svetový šampionát. ,,Z minulosti sa nedá žiť, je to uzavretá kapitola. Samozrejme, môže to byť nejaký plusový bodík, ale všetko sa bude odvíjať od momentálnej formy a výkonnosti jednotlivých rozhodcov. Vo Frankfurte budeme mať fyzické previerky, jazykové skúšky aj medicínske testy. O konečnej nominácii rozhodne viacero faktorov,'' vysvetľuje rodák zo Stropkova. ,,Pred troma rokmi som bol na MS 2002, no vtedy som to bral ako veľkú šancu, ako niečo úplne nové. Teraz si dovolím povedať, že som už v štádiu rozhodcovského zrenia. Ak sa dostanem medzi dvanásť vyvolených, nemal by som tam ambície rozhodovať len jedno stretnutie, ale určite zotrvať na turnaji čo najdlhšie,'' dodal Ľ. Micheľ. Na previerku do Frankfurtu odlieta o necelý mesiac, 11. februára.

Európska rozhodcovská špička

Európa/UEFA (18): Markus Merk, Herbert Fandel (obaja Nem.), Massimo Busacca (Švaj.), Frank Bleeckere (Belg.), Massimo de Santis, Roberto Rosetti (obaja Tal.), Anders Frisk (Švéd.), Alain Hamer (Lux.), Terje Hauge (Nór.), Valentin Ivanov (Rus.), Claus Bo Larsen (Dán.), Luis Medina Cantelejo, Manuel Enrique Mejuto Gonzalez (obaja Šp.), Ľuboš MICHEĽ (SR), Graham Poll (Angl.), Eric Poulat, Alain Sars (obaja Fr.), Kyros Vassaras (Gréc.)

SME

obsah | svět - svet