České a slovenské úspěchy na ME plavců

Česká a slovenská plavecká reprezentace se úspěšně vrací z mistrovství Evropy. V krátkém bazénu v Antverpách se vedle rekordmanek Slovenky Martiny Moravcové a Češky Ilony Hlaváčkové prosadili o víkendu i Svoboda a Málek.

Plavecká óda na radost v podání čtyřiadvacetileté Ilony Hlaváčkové na mistrovství Evropy v Antverpách začala již v pátek 14. 12. první zlatou medailí a pokořením svého evropského rekordu na 100m znak pokračovala i v sobotu. Její výkon na 50 m znak znamenal druhou zlatou medaili a také další evropský rekord. Skvělou bilanci ještě vylepšili druhý Květoslav Svoboda a třetí Daniel Málek. Celkem česká výprava pobrala dvě zlaté, jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile.

V závodu na 50 m znak absolvovaly plavkyně v průběhu osmi hodin tři starty. Hlaváčková s přehledem dominovala všem - rozplavbám, semifinále i finálovému závodu. V něm měla navrch už dříve, než se po startu vynořila z vody, a na obrátce bylo jasné, že opět bojuje pouze s časem. Dohmátla ve svém šestém českém a třetím evropském rekordu na šampionátu: 27,06 vteřiny.

"Těžko jsem si mohla přát něco víc," zářila. "Skvělé, skvělé, skvělé," opakoval jako v transu její trenér Milan Moravec. Jako jedinou drobnou vadu označil fakt, že se Ilona nestihne vejít do desítky nejlepších českých sportovců roku.

Tři zlaté medaile získala na šampionátu nejúspěšnější slovenská sportovkyně současnosti Martina Moravcová. Už v pátek vybojovala stříbron a 100m s.p. V sobotu pak zvítězila v polohové stovce, v neděli pak v rozpětí necelých třiceti minut v kraulařské dvoustovce a stovce motýlkem. Ziskem 12 zlatých, 5 stříbrných a 3 bronzových kovů se dostala do čela medailového pořadí mistrovství Evropy v krátkých bazénech.

Obhajobu titulu z loňské Valencie nepředvedl Daniel Málek na 50 m prsa. I on sice zlepšil český rekord na setinu stejným časem, v jakém dohmátla Hlaváčková ve znaku. V nejrychlejším závodu historie ale stačil jen na páté místo. "S výkonem můžu být spokojen, ale tahle konkurence, to je něco, s čím nejsem spokojen vůbec," prohlásil Málek.

Nedělní program však přinesl prsaři po páteční stovce další bronzový úspěch, tentokrát na dvojnásobné trati. Stříbrnou medaili z finále na 200 metrů volný způsob za nizozemským fenoménem Van den Hoogenbandem vybojoval následně Květoslav Svoboda výborným českým rekordem 1:44,78 minuty. Zřejmě nejstylovější český plavec současnosti začal na pátém místě, na nevýhodné první dráze si ale skvěle rozložil síly a tři soupeři jeho dalšímu náporu nedokázali odolat.

"Medaili jsem hrozně chtěl a šel jsem po ní," řekl Svoboda. Jak je na tom skvěle, potvrdila Hlaváčková i deset minut po vítězství v individuálním závodě při polohové štafetě. Znakařský úsek rozjela třetím nejlepším časem všech dob na padesát metrů - 27,23 vteřiny, další členky štafety Drozdová, Hlaváčová a Myšková pak vybojovaly celkové páté místo. "Asi bych to neměla říkat, ale ve finále padesátky jsem měla ještě rezervy," přiznala. "Proto to ve štafetě tak vyšlo, i když jsem se před ní nestačila ani převléci do suchých plavek." Ve finále dlouhé polohovky žen stálice našeho plavání Hana Netrefová vybojovala sedmé místo za Němkou Hetzerovou, jež v evropském rekordu porazila olympijskou vítězku, Ukrajinku Kločkovovou. Evropským rekordem na 200 m volný způsob ozdobila jednu ze svých tři zlatých na mistrovství i Martina Moravcová ze Slovenska. V Antverpách padlo šestnáct českých rekordů. "Nikdo nezklamal, mnozí potěšili a zlepšili se," hodnotil šéftrenér Jaroslav Strnad.

Navíc Hlaváčková veze osm tisíc marek (zhruba 130 tisíc korun) jako prémii za druhý a čtvrtý nejhodnotnější výkon šampionátu. Lepší výsledek než byla její znakařská stovka mezi evropskými ženami podala pouze Nizozemka Inge de Bruinová na 50 m volný způsob.

PETR GUTH, (mn, SITA), MARTIN PÍSECKÝ

obsah | svět - svet