Slovák po 26 rokoch zdolal Makalu

Medzinárodná horolezecká expedícia, ktorej cieľom bolo zdolať piaty najvyšší vrchol sveta - obávanú himalájsku Makalu (8463 m), 16. mája 2002 dosiahla na túto vytúženú metu. Na vrchol vystúpil po 26 rokoch aj Slovák Martin Gablík. Expedície sa rovnako zúčastnili ďalší dvaja jeho krajania: Vladimír Štrba a Peter Frankovič, pre tých však vinou nepriaznivého počasia výstup skončil vo výške 7600 metrov.

Ako prvý zdolal vrchol vedúci výpravy Poliak Piotr Pustelnik, asi o dve hodiny neskôr dorazili aj Martin Gablík a Portugalčan Gonzalo Velez. "Deň predtým všetci traja vystúpili do tretieho tábora vo výške 7600 metrov, prenocovali v ňom a na ďalší deň o 4.00 hodine ráno vyrážali na vrchol. Pustelnik vyšiel hore asi o pol druhej miestneho času, Gablík s Velezom niečo pred štvrtou", informoval Vladimír Štrba.

Na Makalu teda stál Slovák prvýkrát po 26 rokoch (v roku 1976 vystúpil Milan Kriššák). Pre Martina Gablíka to bol prvý úspešný výstup na 8-tisícovku v kariére.

"V piatok sme chceli ísť hore spolu s Poľkou Annou Czerwinskou. V treťom tábore sme boli v noci zo štvrtka na piatok. O druhej hodine ráno sme chceli vyraziť, ale začalo sa zhoršovať počasie. Počkali sme ešte asi do 8.00 hodiny, ale potom sme to vzdali. Momentálne sme už v základnom tábore vo výške 5600 metrov, všetci sme v poriadku", zakončil Vladimír Štrba.

(mp)

obsah | svět - svet