Maďarsko bojkotují i ministři kultury

Ministři kultury Pavel Dostál a Milan Kňažko odmítli jet na setkání visegrádské čtyřky v Maďarsku. Reagují tak na výroky maďarského premiéra Viktora Orbána k poválečným Benešovým dekretům.

Diplomatická bouře ve střední Evropě, kterou vyvolaly výroky maďarského premiéra Viktora Orbána na adresu Benešových poválečných dekretů, neztrácí na intenzitě. Naopak představitelé středoevropských států nadále odmítají do Maďarska jezdit.

Naposledy včera svou účast na schůzce ministrů kultury visegrádské čtyřky, která se měla konat od 27. února v Šoproni, odvolali český ministr Pavel Dostál i jeho slovenský protějšek Milan Kňažko. Po tomto oznámení odvolal svoji cestu do Maďarska také polský ministr kultury Andrzej Celiäski s tím, že by schůzka neměla smysl. Maďarské ministerstvo kultury vydalo prohlášení, v němž tato rozhodnutí s politováním přijímá. Šéfové resortů kultury Česka, Slovenska a Polska tak následují příkladu premiérů svých zemí, kteří zrušili svou účast na březnovém summitu "visegrádu" v Maďarsku. Český ministr kultury, který své rozhodnutí s Kňažkem konzultoval, považuje za absurdní, aby ministři kultury na jedné straně projednávali úlohu a význam národních kultur v evropské integraci a na straně druhé Orbán zpochybňoval legitimitu vstupu Česka a Slovenska do EU. Premiér Orbán minulý týden označil Benešovy dekrety za neslučitelné s evropským právním řádem, protože se opírají o princip kolektivní viny. Orbán ve svém víkendovém vyjádření na dekrety opět zaútočil, ale už netvrdil, že si bez jejich zrušení lze těžko představit členství Česka a Slovenska v unii.

Ministr zahraničí Jan Kavan minulý čtvrtek uvedl, že Orbán narušil dobrou atmosféru mezi zeměmi visegrádské čtyřky. Budapešť na to včera reagovala prohlášením, že zatímco za předchozí maďarské vlády visegrádská spolupráce téměř vyhasla, od roku 1998 se Orbánově vládě podařilo spolupráci obnovit. Maďarským postojem k dekretům se má dnes zabývat i předsednictvo české vlády.

(rep, gro), MF DNES

obsah | svět - svet