Lexu objavili v juhoafrickom väzení

Najhľadanejší občan Slovenska, bývalý riaditeľ SIS Ivan Lexa, je v juhoafrickom väzení. Chytili ho v nedeľu 14. 7. 2002. Lexa tam žil pod iným menom na falošný pas, čím automaticky spáchal ďalší trestný čin. Aj preto bude eskortovaný na Slovensko bez toho, aby naše orgány museli žiadať o jeho vydanie. Do volieb by mal byť Lexa doma. Bližšie informácie sú zatiaľ služobným tajomstvom.

Prvému tajomníkovi slovenského veľvyslanca v Juhoafrickej republike Róbertovi Kirnágovi potvrdil Lexovo zadržanie juhoafrický Interpol až včera večer o siedmej: "Bol zadržaný v letovisku Kwazulu Natau, asi 20 kilometrov na sever od Durbanu." Durban je druhé najväčšie mesto provincie. Lexu zadržali v osade Umhlanga Rocks, čo je podľa Kirnága miestne Beverly Hills. "Očakáva sa jeho skorá deportácia na Slovensko." Minister vnútra Ivan Šimko potvrdil, že na zadržaní spolupracoval aj slovenský Interpol. Úvahu, že zadržanie Lexu v tomto čase súvisí s voľbami, odmietol. "Pri stíhaní ľudí treba rozmýšľať v iných dimenziách," povedal. O tom, ako a kedy Lexu prevezú, už naše orgány rokujú s tamojšími. Denníku SME to potvrdil minister spravodlivosti Ján Čarnogurský, ktorý tiež považuje za nezmysel úvahu o predvolebnom načasovaní Lexovho zadržania. "To by ste sa museli opýtať juhoafrických orgánov, oni ho zadržali."

Slovensko má s Juhoafrickou republikou medzinárodnú zmluvu o právnej pomoci ešte z dvadsiatych rokov, keď ju uzavrelo Československo s Veľkou Britániou. Dnešná Juhoafrická republika bola vtedy súčasťou britského impéria a keď sa osamostatnila, prevzala medzinárodné záväzky Veľkej Británie. Slovensko zasa prevzalo medzinárodné záväzky Československa. "Vidíte a takto nám to pomohlo dostať Ivana Lexu na Slovensko," povedal Čarnogurský. Trojka na kandidátke HZDS Sergej Kozlík na najnovšiu informáciu o Lexovi odpovedal stroho: "Beriem to na vedomie. Je to normálna správa." Ivan Lexa bol na Slovensku v kolúznej väzbe kvôli tomu, aby neovplyvňoval svedkov. Z tej bol na základe rozhodnutia sudcu prepustený. Potom nedovolene utiekol a zmaril možnosti svojho stíhania, čím sa dopustil ďalšieho trestného činu. Po prevoze na Slovensko tak môže ísť až na päť rokov opäť do väzby.

Bývalý minister vnútra Ladislav Pittner bol s informáciou o Lexovom zadržaní spokojný. Už za jeho čias sa hovorilo, že Lexa je práve v južnej Afrike: "Potvrdzuje to, že spolupráca na medzinárodnej úrovni funguje. Som rád, že tamojšie orgány uznali naše dôvody na zadržanie." Pittner verí, že Lexa bude na Slovensku právoplatne odsúdený: "Keby som neveril, tak by som neveril právnemu poriadku. Som presvedčený, že fakty, ktoré zhromaždili vyšetrovatelia a posúdili prokurátori, sú dostatočné na to, aby mohol byť odsúdený." Informácia potešila aj predsedu KDH Pavla Hrušovského. Podľa neho Lexov príchod na Slovensko neovplyvní výsledky volieb. Predpokladá, že v prípade jeho odsúdenia aj voliči HZDS prehodnotia svoj vzťah k hnutiu. Hrušovského mrzí iba to, že parlament znovu neprijal návrh z dielne KDH, ktorý ruší Mečiarove amnestie: "Lexa tak nebude môcť byť stíhaný za tie najťažšie zločiny."

Amnestie, ktoré vydal predseda HZDS Vladimír Mečiar, sa týkajú trestného činu únosu prezidentovho syna do cudziny a všetkých skutkov, ktoré s únosom súvisia.

Lexa môže v Afrike tvrdiť, že je na Slovensku politický väzeň tak, ako to niekoľkokrát prezentovali predstavitelia HZDS. Podľa medzinárodného dohovoru platí pravidlo, že ľudia, ktorí sú doma politicky prenasledovaní, nie sú vydaní do vlasti. Čarnogurský však tvrdí, že by to Lexa musel dokázať: "Jeho samotné tvrdenie nestačí."

MONIKA ŽEMLOVÁ, SME

obsah | svět - svet