Bauer v Lahti vyhrál, Neumannová dojela druhá

Českým běžcům se v neděli ve finském Lahti dařilo. Nejdříve Kateřina Neumannová dojela druhá v závodě na deset kilometrů volnou technikou, poté Lukáš Bauer vyhrál závod Světového poháru na 15 kilometrů volnou technikou.

Za ním dojeli Rakušan Hoffmann (Rak.) a Ital Moriggl. Sedmadvacetiletý český reprezentant vyhrál potřetí v kariéře závod Světového poháru.

V pohodě jedoucí Bauer startovnímu poli dominoval, na žádném mezičasu před sebe nikoho nepustil. Do bodované třicítky se vešel i druhý český zástupce Jiří Magál, jenž se ztrátou 1:17,5 minuty na svého krajana obsadil osmnáctou příčku.

Dnešní triumf Bauera katapultoval ve světovém seriálu do první desítky průběžného pořadí. Tomu stále vévodí Axel Teichmann, jenž kvůli nachlazení závody ve Finsku vynechal. Druhý Vincent Vittoz z Francie dojel na osmém místě a na vysokého Němce ztrácí 82 bodů.

Björgenová vyhrála Světový pohár

Ruska Julia Čepalovová oplatila české reprezentantce porážku ze šampionátu v Oberstdorfu. Třetí skončila Karine Philippotová z Francie.

Neumannová se po dnešku posunula na třetí místo v průběžném hodnocení Světového poháru. Ten vyhrála norská královna Marit Björgenová, která po úspěšném šampionátu víkendový program v Lahti kvůli nachlazení vynechala. Druhá Kristina Šmigunová z Estonska, která skončila sedmá, má před Neumannovou náskok osmi bodů. Čepalovová s Neumannovou si v šestnáctistupňovém finském mrazu zopakovaly dramatický závod z nedávného mistrovství světa, v němž dvaatřicetiletá Češka vyhrála s náskokem 1,2 sekundy. Obě běžkyně jely vzácně vyrovnaně, osmadvacetiletá Ruska si na všech mezičasech udržovala minimální náskok.

Česká mistryně světa se ke své soupeřce nejvíce přiblížila v polovině závodu, kdy protnula fotobuňku o dvě desetiny později než Čepalovová. Ta měla v závěru přece jen více sil a svou velkou rivalku porazila 3,3 sekundy. Neumannová dosáhla díky druhému místu svého nejlepšího výsledku v Lahti a pošesté v této sezoně Světového poháru stanula na stupních vítězek.

Pro třicetiletou Philippotovou znamená dnešní třetí příčka největší úspěch kariéry, čtvrtou Evi Sachenbacherovou z Německa porazila o sedm sekund.

SPORT.CZ

obsah | svět - svet