Kynologičtí záchranáři z ČR pomáhali v Alžírsku

Ze zemětřesení postiženého Alžírska se v noci na pondělí vrátila do Česka sedmičlenná skupina kynologických záchranářů, kteří se podíleli na vyhledávání obětí neštěstí. Od čtvrtka, kdy se do zničené země plné chaosu dostali, už nenašli ani jednoho živého člověka. Vycvičení psi jen označili místa, kde byli pod troskami pohřbení lidé.

Psi, ze kterých měli Alžířané strach, si po několika dnech získali respekt a úctu.

"Po příjezdu na místo nám úřady ukázaly nějakou budovu, která sloužila jako místní hasičská škola, kde jsme měli bydlet. Zdi byly popraskané a tak jsme raději spali venku. Našich psů se místní báli, protože tam psy nikdo nechová, ale po několika hodinách, kdy označili bez jediné chyby místa, kde jsou zasypaní lidé, si získali obdiv a strach zmizel," vyprávěl brněnský hasič Martin Červenka, který byl v Alžíru jako kynologický záchranář.

Do Alžírska odcestoval už ve čtvrtek s dalšími šesti kolegy a jejich psy soukromým speciálem. Do práce na vyhledávání obětí asi 60 km od Alžíru se zapojili hned od pátečního rána a zažili především chaos a zmatek ze strany alžírských úřadů. Místní úředníci se totiž jednak nedokázali domluvit se zahraničními zachránci, ale také sami neměli představu o tom, co by měli zajistit.

Starali jsme se sami o sebe

"V podstatě práci jsme si hledali sami a živili jsme se taky sami vším, co se našlo. Někteří lidé nám nosili jejich pečivo, a tak jsme jedli hlavně to. Horší to bylo ale s vodou, protože jejich vodu jsme raději nedali ani psům, abychom je nevystavili riziku nákazy a průjmu. Ale nakonec jsme to zvládli a náš úkol jsme splnili," dodal Červenka, jehož devítiletý ovčák Emon Perk CS je jedním z 20 psů v ČR, které mají atestaci.

Přestože na místě zemětřesení nenašli ani jednoho živého člověka, lidé jim byli vděční i za označení místa, kde byli zasypaní jejich příbuzní. "Spousta lidí nás prosila, ať se pokusíme prohledat sutiny, protože v těch místech bydleli jejich přátelé nebo příbuzní. Jenže v sutinách nebyla žádná kapsa, která by vznikla u spadlých paneláků a nikdo tam v těch místech po našem příjezdu už nepřežil," dodal Červenka.

Nebylo nám do smíchu

Sám je zvyklý na tragédie, protože pracuje jako hasič v Brně a už se svým psem, jehož hodnota se pohybuje kolem 600 tisíc korun, byl i na jiných místech, kde umírali lidé. "Nebylo nám do smíchu, protože jsme tam viděli obrovské utrpení. Navíc nás tam sužovalo obrovské vedro, protože před sluncem se nebylo kam schovat," vzpomínal Martin Červenka, který za několik týdnů oslaví své 40. narozeniny.

U hasičů pracuje zhruba 7 let a pro jeho práci mají i jeho kolegové pochopení a když odjede zachraňovat, pracují na domácí základně v Brně i za něj. Je totiž jedním z mála, kdo je evidovaný mezi profesionálními kynology - záchranáři, a proto, když je to nutné, odjíždí se psem tam, kde je potřeba, a kde ho lidé potřebují.

"U nás pracuje jako šéf strojní služby Hasičského záchranného sboru v Brně (HZS) a do Alžíru byl vyslaný generálním ředitelstvím HZS. My k záchranným akcím využíváme tyto lidi, kteří jsou specialisté v kynologické brigádě, protože psovody nezaměstnáváme. Byl součástí skupiny vyslané ministerstvem vnitra. Jsme hrdí, že takovéto lidi mezi sebou máme," doplnil mluvčí hasičů Jihomoravského kraje Jaroslav Haid.

PETR KNÖTIG, NOVINKY

obsah | svět - svet