Kühnl nabídl Rumsfeldovi výcvik iráckých policistů

Ministr obrany Karel Kühnl nabídl americkému ministrovi obrany Donaldu Rumsfeldovi, že Česko vycvičí na svém území irácké policisty. Stalo se tak na palubě americké letadlové lodi John F. Kennedy v Perském zálivu, kde se Rumsfeld sešel se svými protějšky z 18 spojeneckých zemí včetně České republiky.

Podle šéfa Pentagonu bude zřejmě nutné k zajištění bezpečného průběhu lednových parlamentních voleb v Iráku dál posílit zahraniční jednotky rozmístěné v zemi. USA jsou připraveny případně vyslat do Iráku další vojáky.

"Lidí v Iráku, kteří jsou připraveni sloužit v ozbrojených silách, je dost. Chybí jim ale výcvik a materiální výbava. Česko v tom může pomoci," řekl Kühnl v pořadu ČT.

Důrazně odmítl kritiku opoziční ODS, že případný výcvik iráckých armádních instruktorů na českém území v příštím roce by byl pouze výletem. Stínový ministr obrany Petr Nečas z ODS totiž v ČT řekl, že nejefektivnější výcvik je přímo na místě v Iráku a že výcvik Iráčanů v Česku nebude mít kromě propagandistického velký efekt. "Nebude to efektivní. Bude to pouze výlet," podotkl Nečas.

ČR má v jižním Iráku nedaleko Basry stovku vojenských policistů, kteří pomáhají s výcvikem místních policejních sil. Jednotka má mandát do konce roku, parlament ale bude posuzovat vládní návrh na prodloužení jejího pobytu do konce února 2005.

"Nepřátelé našeho demokratického procesu sázejí na to, že donutí demokratické země, aby opustily Irák. Jakýkoliv odchod, tedy i skupiny českých policistů, by byl nepřímým signálem podpory těmto teroristickým skupinám," zdůraznil v ČT irácký ministr kultury Mufíd Džazáirí.

(ik), PRÁVO

obsah | svět - svet