Čech vyfotil ledovec, který potopil Titanic

Moře bylo plné mrtvých a trosek. Na ledovci, jenž poslal před pěti dny Titanic ke dnu, byly dobře vidět rýhy po srážce. Štěpán Řehořek, Čech na palubě německé lodi Bremen, tehdy tu ledovou horu vyfotografoval.

Po devadesát let byla fotografie zapomenuta, dnes však přichází její sláva. Je jediným známým snímkem osudového ledovce, a stala se tak nesmírně cenným dokumentem největšího námořního neštěstí všech dob. "Je to fascinující příběh," říká Henning Pfeifer, německý novinář, který fotografii před dvěma lety objevil. Koupil ji od českého sběratele spolu s dalšími pohlednicemi a fotografiemi a až po čase mu došlo, že má v rukách něco unikátního. "Uvědomil jsem si, že ledovec na snímku přesně odpovídá popisu jednoho ze svědků tragédie, podle nějž vypadá jako gibraltarská skála z moře," řekl Pfeifer včera v telefonickém rozhovoru MF DNES.

V srpnu bude fotografie poprvé vystavena, a to na velké výstavě o Titaniku ve skotském Dundee. Čech Štěpán Řehořek se na palubě německého parníku Bremen, plujícího z Bremerhavenu do New Yorku, dostal na místo neštěstí 20. dubna 1912, tedy pět dní poté, co ledová kra rozřízla bok "nepotopitelného Titaniku" a poslala ho ke dnu spolu s 1517 lidmi. Henning Pfeifer předpokládá, že Řehořek pracoval na německé lodi jako námořník, neboť to vyplývá z některých indicií, zcela jist si však není. "Drazí rodiče. Zasílám Vám obrázek Holandského rychloparníku který dělal první cestu a utopil se. Byl to největší celého světa. (...) Viděl jsem též utopený a trosky z lodi. Pohled na to byl dosti smutný," stojí na pohledu s kresbou Titaniku, který poslal po přistání v New Yorku rodičům do podkrkonošské vesnice Dolní Štěpanice.

Proč považoval Titanic za holandskou loď, se už nikdy nedozvíme, jisté však je, že v místě neštěstí vyfotografoval nejméně dva ledovce. "Na dva dni před N.Y. narazili do ledové hory a loď z boku roztříštili. Na 1000 lidí se utopilo a asi 650 se jich zachránilo. Ty ledovce budu míti vyfotografovány a zašlu je Vám," napsal domů. Svůj slib splnil, v Americe nechal udělat fotografie a na "pohlednicový papír" zvětšil obrázek ledovce, který zničil parník. "Obrázek poté poslal do Čech své rodině," říká Henning Pfeifer, který se již dlouho o Titanic zajímá. A právě tento pohled se stal dokumentem mimořádného významu. "Lístek tento jest pohled na ledovec, na který loď 'Titanic' narazila a o něho se rozbila," stojí na něm.

Německý sběratel objevil fotografii náhodou

Pak byl pohled s fotografií dlouho zapomenut. V dubnu 2000 jej spolu s dalšími třemi Řehořkovými fotografiemi a čtyřmi pohledy Pfeifer koupil od českého sběratele za pět set marek jako zajímavost týkající se velké námořní katastrofy.

Teprve pak mu začalo docházet, že se mu náhodou do ruky dostal unikátní dokument. Tvar ledovce totiž odpovídal svědectví, které podal vyšetřovací komisi jeden námořník z Titaniku. Přirovnal ledovou horu k tvaru pobřeží Gibraltaru, a jak ukazuje Pfeifer na svých internetových stránkách, tato podoba je nesporná. Navíc se tvar osudové kry s dvěma vrcholky shoduje s dalším dokumentem, kresbou pořízenou pasažérem lodi Carpathia, jež zachraňovala přeživší.

Na pohlednici Řehořek navíc výslovně uvádí, že to je ledovec, který Titanic zničil, a navíc se z fotografie zdá, že jedna jeho strana byla poškozena nárazem. "Jsem přesvědčen, že to je skutečně ten ledovec," říká Pfeifer, který pracuje v Mnichově jako novinář pro bavorskou rozhlasovou stanici Bayerischer Rundfunk. "Když jsem na to přišel, byl to pro mě tehdy šok. Nemohl jsem několik nocí spát. Pořád jsem se ptal: Je to opravdu možné?" říká. Dnes už si je téměř jist a pohlednice je skryta v trezoru banky v Mnichově.

"Kontaktoval jsem znovu sběratele, od něhož jsem pohlednice koupil," říká. Také tomu nechtěl zpočátku uvěřit, ale pak měl radost, že se podílel na něčem opravdu významném. "Ptal jsem se ho, zda ho mám uvádět jako spoluautora toho nálezu, a on s díky odmítl. Požádal mě, abych jeho jméno nezveřejňoval," říká Pfeifer. Zkoušel poté hledat dále, například po osudech autora fotografií, nic zásadního však zatím nezjistil. "Zajel jsem do Dolních Štěpanic, to je u Jilemnice, a pátral jsem na hřbitově, ale bezvýsledně," říká. "Lidé si tam matně pamatují to jméno, jeho rodina tam už asi nežije. Zbyla jen fotografie."

JAN RYBÁŘ, MF DNES

obsah | svět - svet