Čeští krajané podpořili Koalici

V zahraničí, kde letos poprvé mohli volit i krajané, pokud prokázali platné české občanství, byla nejúspěšnější stranou Koalice KDU-ČSL a Unie svobody - DEU: dostala od nich téměř 34 procent hlasů. Téměř 28 procent volilo ODS a 25,33 procenta získala ČSSD. Pro komunisty bylo 2,75 procenta zahraničních hlasů.

Ačkoli krajané v minulých letech o možnost volit intenzívně usilovali, ve 108 volebních místech v zahraničí se k volbám zaregistrovalo jen 4135 voličů a volit jich nakonec přišlo ještě méně - 3762. Podle diplomatů krajany většinou odradilo, že by museli vážit k urnám příliš dlouhou a nákladnou cestu. Jiným se nelíbilo, že by měli volit kandidáty Jihomoravského kraje, jak to bylo pro tyto volby vylosováno, a protože by se logicky chtěli vyjadřovat ke kandidátům v místě, kde v Česku před odchodem do zahraničí bydleli.

Podle diplomatů v Británii volilo v zahraničí hodně lidí, kteří tam byli právě služebně nebo na dovolené. Podle předsedy volební komise v Londýně Milana Čoupka jedna skupina dokonce utekla průvodkyni cestovní kanceláře, která nechtěla kvůli volbám měnit program vycházky po londýnských pamětihodnostech. Přišli tam volit i studenti pražského gymnázia Arabská, kteří byli na jazykovém kursu v Hastingsu. V Irsku podle členky komise Petry Mašínové volilo 73 lidí. Přišli například členové Talichova kvarteta, kteří v Dublinu hostují, a někteří čeští stomatologové, kteří se tam účastnili mezinárodního stomatologického kongresu.

Na českých konzulátech v Německu volily necelé dvě stovky občanů ČR, přestože počet těch, kteří tam žijí s českým pasem, se odhaduje na několik tisíc. Mnozí argumentovali, že už se moc v české politické situaci nevyznají, nebo je nezajímá. V Římě volilo 170 lidí, většinou kněží a řádové sestry, a také jeden potomek šlechtického rodu Paarů.

V belgickém Bruselu odevzdal svůj hlasovací lístek dramatik a spisovatel Pavel Kohout. "Nemohu říci, zda volím rád nebo nerad. Prostě volím, protože jsme čekali dlouho, abychom mohli svobodně volit," prohlásil. "Když spočítám, co jsme utratili času a peněz, abychom se k této volbě dostali, tak si říkám, že cílem by mělo být korespondenční hlasování," podotkl. V Bruselu zastavil na cestě z Antverp, kde v jednom z divadel domlouval uvádění svých her.

(zr), PRÁVO

obsah | svět - svet