V Praze vydán zatykač na Koženého

Obvodní soud pro Prahu 4 vydal v úterý mezinárodní zatykač na bývalého šéfa harvardských investičních fondů Viktora Koženého a bývalého předsedu představenstva Harvardského průmyslového holdingu Borise Vostrého. Právu to potvrdil místopředseda soudu Jaroslav Pytloun.

Kožený, který žije na Bahamských ostrovech, a Vostrý, který již léta pobývá ve středoamerickém Belize, jsou v Česku od července stíháni jako uprchlí kvůli rozsáhlému podvodu ve výši 11,5 miliardy korun. Hrozí jim pět až dvanáct let vězení.

Vydaný mezinárodní zatykač platí ve většině zemí světa, včetně všech evropských států a USA. Pokud se Kožený a Vostrý budou i nadále zdržovat na území Belize či Baham, vydání do Česka jim ale nehrozí, neboť s těmito státy nemá Česká republika dohodu o právní pomoci. Českým orgánům se proto také za téměř dva roky nepodařilo doručit jim usnesení o zahájení trestního stíhání.

Na Koženého by ale mohla dosáhnout justice americká. Státní zástupce manhattanského soudního obvodu Robert Morgenthau jej totiž nedávno obvinil ze zpronevěry 182 miliónů dolarů a mezi USA a Bahamami příslušná dohoda o vydávání osob k trestnímu stíhání existuje. Koženému ve Státech hrozí až 25 let vězení.

Vostrý i Kožený si proti zahájení trestního stíhání v Česku podali stížnost. Tvrdí totiž, že nemohou být stíháni jako uprchlí, když nikam neprchají a všichni vědí, kde žijí. Nejvyšší státní zastupitelství ale jejich stížnosti zamítlo. Kožený, který svoje obvinění označuje za politickou perzekuci, se proto obrátil na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku a na český Ústavní soud.

IVANA CIHLÁŘOVÁ, PRÁVO

obsah | svět - svet