Koukal dosprintoval pro stříbro

Lyžař Martin Koukal začal sezonu skvělým sprintem: na umělém okruhu kolem Rýna byl druhý. Tak vysoko ve Světovém poháru nebyl.

Tříčlenná švédská přesila v cíli hluboce oddechovala, vysílená se kymácela nad zemí, zatímco křepčící Martin Koukal zvedal na ramena lyže, s nimiž dojel za stříbrem a prémií přes 200 tisíc korun ve Světovém poháru.

"Příjemný zájezd," vtipkoval po závodě, který v sobotu v Düsseldorfu načal sezonu. Koukala porazil jen Peter Larsson, obhájce vítězství. Pětadvacetiletý Čech byl na nábřežní promenádě blízko snu vyhrát Světový pohár. "Nelituju, ono to přijde." Dosud byl nejvýš třetí před čtyřmi lety. V březnu šokoval na mistrovství světa triumfem v maratonu. Kilometrový sprint a padesátikilometrový maraton, to jsou extrémně odlišné disciplíny, kromě Koukala je nikdo ze světové špičky neumí zajet vyrovnaně.

"A to bych měl mít vrchol formy až v prosinci," tvrdil. V centru Düsseldorfu opět vyrostl umělý sněhový pás. Po Rýnu pluly nákladní lodě, foukalo, mrholilo, kolem byly podzimem zbarvené stromy a tisíce fanoušků. Mělo jich přijít sto tisíc, předpovědi se naplnily zpola.

"Je to spíš opičárna pro lidi než klasický závod. Přijde mi zvrácené, když se člověk musí rozjíždět na kolečkových lyžích," říkal Koukal. Koukal vyhrál čtvrtfinále i semifinále, na startu vystřelil a tempo stupňoval: "Nejel jsem rychle, ostatní jeli pomalu." Stejnou taktiku zvolil i pro finále, s ním nastoupili tři Švédové. Nažhavený Koukal ulil první start. I pak vyrazil první.

"Čekal jsem, že Larsson v posledním stoupání nastoupí. Neměl jsem na něj." Stříbro uhájil před mistrem světa Fredrikssonem o desetinu vteřiny. Včera si Koukal s Kožíškem zkusil premiérově sprint dvojic, dnes je doma. O víkendu míří za tréninkem do Švédska, Světový pohár pokračuje 22. listopadu v norském Beitostölenu.

"A tam bych se mohl obléknout do žlutého dresu pro nejlepšího." Bruslí se 15 kilometrů, i v tom je Koukal silný. Žádný Čech Světový pohár nevedl.


Světový pohár a Češi

Zlato

* Lukáš Bauer (Nové Město 2003, 15 km volně) Stříbro

* Martin Koukal (Düsseldorf 2003, sprint)
* Lukáš Bauer (Lahti 2003, 15 km volně)
* Lukáš Bauer (Kuusamo 2003, 15 km klasicky)
* Václav Korunka (Lahti 1990, 15 km volně)
Bronz

* Martin Koukal (Ga-Pa 1999, sprint)
* Lubomír Buchta (Vang 1992, 50 km klasicky)
* Václav Korunka (Ramsau 1992, 10 km volně)
* Václav Korunka (Raubiči 1991, 15 km volně)
* Václav Korunka (Lahti 1993, 30 km volně)

JAN PALIČKA

obsah | svět - svet