České vojáky hodnotí v Kosovu jako nejlepší

Čeští vojáci už nejsou v NATO obyčejnými nosiči vody. Od srpna poprvé v historii velí jiným jednotkám v zahraniční misi. Obstojí? Patříme mezi nejlepší, řekl v on-line rozhovoru velitel českého kontingentu v Kosovu Aleš Vodehnal.

V současnosti v Kosovu operuje zhruba 500 českých vojáků. Po převzetí velení jedné ze čtyř oblastí mají Češi v misi KFOR na starost polovinu obyvatelstva celého Kosova. Střední část země je navíc považována za strategickou. "Čeští vojáci jsou nejlépe hodnoceni jak v brigádě, tak i vysoce ze strany KFOR. O tom, že vojáci dokážou spolupracovat, svědčí už to, že v této sestavě plní brigáda úkol už třetí rok a je stále hodnocena jako nejlepší," řekl v velitel českého kontingentu Aleš Vodehnal.

Jakožto veliteli celé brigády Střed v Kosovu mu kromě českých vojáků podléhají i Finové, Švédové, Slováci, Irové a Lotyši. Tedy zhruba 1600 vojáků.

Podle něj ostatní země neberou české vojáky jako žádné nováčky. "Nemáme se za co stydět," dodal Vodehnal. Češi dříve v Kosovu střežili asi 1200 čtverečních kilometrů kolem měst Podujevo, Sekirača a Obilič a administrativní hranici se Srbskem včetně přechodu Gate 3 na hlavním dopravním tahu z Bělehradu, přes kosovskou Prištinu do makedonské Skopje.

Od 1. srpna je všechno jinak. Češi převzali velení multinárodní brigády Střed v jedné ze čtyř oblastí Kosova, poprvé v historii velí v takové zahraniční misi. Česká republika se stala první z nových členských zemí NATO, které byla taková mise svěřena.

Na starost teď mají čeští vojáci území dvakrát větší, včetně správního centra Prištiny. Nejde přitom o žádný výlet. Během uplynulých šesti měsíců se Češi několikrát dostali do nebezpečí.

Naposledy v listopadu, kdy byl jeden z českých vojáků zraněn během přestřelky s kosovskými Albánci, kteří v lesích ilegálně těžili dřevo. Útočníky vojenská hlídka po přestřelce zatkla.

NATOAKTUAL.CZ

obsah | svět - svet