Po vesmíru chtějí kosmonauti dobýt Evropský parlament

Řada těch, kteří kandidují ve volbách do Evropského parlamentu, má hlavu v oblacích. Dva z nich už ale ve vesmíru skutečně byli. Začíná úterní článek o českém kosmonautovi Vladimíru Remkovi a jeho polském kolegovi Miroslawu Hermaszewskim internetový server EUpolitix.com.

Remek, dvojka na evropské kandidátce KSČM, je v textu označován jako legenda, jasný příslib pro "černou díru" bruselské politiky.

"Výcvik kosmonautů vás připraví na řadu neočekávaných situací a změn," svěřil se Čech. "Těším se na posun ve svém životě a udělám pro to, co budu moci," pokračoval.

Skromně dodal, že v případě zvolení neočekává v 732členném EP pozici žádné hvězdy.

Server připomíná misi prvního československého kosmonauta v roce 1978 na lodi Sojuz 28. Stal se tak 87. mužem, který vesmír dobyl. Tehdejší ČSSR do historie zapsal také tím, že byl občanem jiné země než tehdejšího Sovětského svazu nebo Spojených států.

Schopný diplomat

Podle serveru není Čech jen kosmonautem, ale i schopným diplomatem. Připomíná jeho devítileté působení na velvyslanectví ČR v Moskvě.

EUpolitix doplňuje, že Remek se budu moci možná o zkušenosti z vesmíru podělit v parlamentu s Polákem Miroslawem Hermaszewskim. Ten se podobné mise zúčastnil jen několik měsíců po nynějším kandidátovi KSČM do EP.

Evropa bude doufat, že Brusel najde pro Remka místo i 13. června, ukončuje text server.

NOVINKY

obsah | svět - svet