České předsednictví v OSN skončilo

Projevem k zástupcům 191 členských zemí OSN ukončil v pondělí exministr zahraničí Jan Kavan své roční předsednictví Valného shromáždění a v úterý kolem poledne newyorského času formálně předá prestižní diplomatický post nástupci - Julianu Huntemu (63), přestaviteli karibského ostrovního státu Sv. Lucie.

"Význam OSN je a bude hodnocen podle činů a ne podle zdlouhavých debat, opakujících se projevů k bezvýznamným otázkám nebo nekonečného odkládání rozhodnutí," řekl Kavan v závěrečné řeči.

"Jsem přesvědčen, že úloha OSN by měla být víc ráznější, než byla v nedávné době a měla by správně odrážet roli určenou jí v Chartě," uvedl Kavan, podle něhož by složení Rady bezpečnosti mělo odrážet geopolitickou realitu počátku 21. století a Valné shromáždění být akceschopnější.

Klíče v úterý, do Prahy v pátek

"Do Prahy přiletím v pátek," řekl Kavan Právu. O den dřív, ve čtvrtek 18. září, kdy z New Yorku odlétá, mu končí pracovní smlouva s ministerstvem zahraničí. "Již třiadvacátého se ovšem v Praze zúčastním zasedání Sněmovny," potvrdil Kavan, jenž zasedne do poslaneckých lavic se svými sociálnědemokratickými kolegy.

Na otázku BBC řekl, že ze strany MZV nejde o výpověď. Pokračování pracovního poměru by podle jeho slov bylo v rozporu s jeho poslaneckým mandátem.

Klíče od své pracovny v newyorském sídle OSN předá Huntemu formálně v úterý asi ve dvanáct hodin místního času, t.j. kolem šesti hodin odpoledne pražského času.

"Podle nových pravidel byl můj nástupce v zájmu posílení kontinuity zvolen již tři měsíce před nástupem, zatímco já ještě dva měsíce," uvedl bývalý předseda VS Kavan, jenž - jak řekl - se s Huntem sešel již mnohokrát a vysvětlil mu vše potřebné pro výkon funkce.

Pracné rezoluce

Kavan v roli předsedy VS prosadil přijetí významných dokumentů a pokusil se zavést nové pracovní postupy:

:. Rezoluci o předcházení ozbrojeným konfliktům. Po 37 neformálních schůzkách během pěti měsíců ji 3. července přijalo 191 členských zemí OSN konsenzuálně.

Dokument je reakcí na výzvu generálního tajemníka Kofiho Annana z roku 2001. Obdobná snaha jihokorejského předsednictví 56. VS skončila neúspěchem.

:. Dokument zavazující ke kontrole plnění přijatých rezolucí. Hromadění kompromisních a proto většinou obecně formulovaných dokumentů bez následného vyhodnocení je jednou ze slabin OSN.

:. Rezoluci k další reformě OSN navrženou generálním tajemníkem Kofi Annanem. Obsahuje soubor 36 opatření k zefektivnění a racionalizaci práce organizace.

:. Interaktivní konferenci k Afghánistánu, v jejímž rámci diplomaté přímo konzultují s experty namísto pouhého tlumočení stanovisek svých vlád. Další obdobnou výměnu zmařily ostré rozpory kolem invaze do Iráku.

Svoboda měl číst víc

Kavan dnes BBC řekl, že ho překvapuje zdrženlivé hodnocení předsednictví ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou, který podle svých slov nezaznamenal žádná větší pozitiva. "Mohl aspoň číst zprávy svého velvyslance Kmoníčka o našich úspěších," uvedl.

Uvedl také, že české zájmy prosazoval neformálně a posiloval dobré jméno ČR. Kavan dodal, že v tomto směru hovořil s premiérem Vladimírem Špidlou, nikoli ministrem Svobodou.

Spokojenost s Kavanem vcelku jednoznačně vyjadřovali diplomaté přímo v OSN. "Myslíme, že odvedl velmi dobrou práci," řekl v červenci v newyorském sídle OSN Právu americký velvyslanec John Negroponte. "Předsedat Valnému shromáždění není snadné. Má v agendě stovky bodů. Velkým úspěchem bylo například schválení rezoluce o prevenci ozbrojených konfliktů," uvedl.

"Jan Kavan byl dobrým partnerem i při reformování OSN," řekl Právu generální tajemník Kofi Annan. "Nejen jejího sekretariátu, ale i řídících postupů včetně práce Valného shromáždění samého. Rád jsem s ním spolupracoval," zdůraznil. K prosazení rezoluce o prevenci ozbrojených konfliktů Annan Právu řekl: "Vyžádalo si to hodně vůdcovství a tvrdé práce".

"Ať se to doma někomu hodilo nebo ne, Jan se svým týmem v nelehkých podmínkách odvedl viditelný kus práce," řekl na otázku Práva český velvyslanec v OSN Hynek Kmoníček, podle něhož "předsednictví Valného shromáždění ČR nesporně zviditelnilo".

JIŘÍ ROŠKOT, NOVINKY

obsah | svět - svet